Theatermakers Katie Mitchell en Simon Stone naar Toneelgroep Amsterdam

De theatermakers Katie Mitchell (Engeland) en Simon Stone (Australië) maken komend seizoen nieuwe producties bij Toneelgroep Amsterdam.

Hein Janssen
Theatermaker Simon Stone in 2014. Beeld Ivo van der Bent
Theatermaker Simon Stone in 2014.Beeld Ivo van der Bent

Mitchell, aan wie vorig jaar in Amsterdam nog het festival Brandstichter werd gewijd, regisseert De Meiden van Jean Genet over twee dienstmeiden en hun rolwisselingen; Marieke Heebink en Chris Nietyvelt spelen beide rollen. Mitchell: 'Het stuk mag dan al zeventig jaar oud zijn, het is in politiek opzicht relevant als je kijkt naar hoeveel vrouwen uit arme landen nog altijd laaggeschoold werk doen bij welgestelde vrouwen uit de Europese middenklasse'.

Simon Stone wordt vaste huisregisseur bij Toneelgroep Amsterdam en regisseert volgend jaar Ibsen, huis, een wereldpremière waarvoor hij zelf ook te tekst schrijft op basis van een aantal Ibsen-stukken. Ibsen, huis wordt een familie-epos over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak. In deze productie spelen onder meer Hans Kesting en Maria Kraakman mee. Stone: 'Ibsens werk is doortrokken van een diep inzicht in families in tijden van crisis. Van wonden die niet helen. Over hoe we proberen om opnieuw tot een gevoel van normaliteit te komen'. Eerder maakte Stone bij Toneelgroep Amsterdam Medea, en medio juni volgt zijn theaterversie van Husbands and Wives naar de film van Woody Allen.

Directeur Ivo van Hove tekent komend seizoen bij zijn thuisbasis voor twee regies. In september is in de Ruhrtriënnale de première van De dingen die voorbij gaan, een coproductie met Toneelhuis Antwerpen, naar de roman van Louis Couperus. Het is het tweede deel van een Couperus-drieluik dat vorig jaar begon met De Stille Kracht. Van Hove: 'In het Den Haag van Couperus is het onmogelijk je echte verlangens te volgen, onmogelijk jezelf te zijn. Het is een wereld van dwalende mannen en vrouwen in een samenleving als een gevangenis. Couperus schudt ons wakker.' Met Janackes liederencyclus Dagboek van een verdwenene - een coproductie met Muziektheater Transparant en De Munt in Brussel - introduceert Van Hove een nieuw genre bij Toneelgroep Amsterdam.

De jonge regisseur Maren E. Bjørseth maakt bij TA-2 de voorstelling Emillia Galotti naar het stuk van G.E. Lessing, in samenwerking met Toneelschuur Haarlem.

De stille kracht werd medio sep 2015 gecreëerd in de Ruhrtriënnale. De komende twee jaar zet Ivo van Hove nog twee andere romans van Couperus op het toneel. Beeld Toneelgroep Amsterdam
De stille kracht werd medio sep 2015 gecreëerd in de Ruhrtriënnale. De komende twee jaar zet Ivo van Hove nog twee andere romans van Couperus op het toneel.Beeld Toneelgroep Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden