Nieuws

Theaterhuis Nite bezorgt theater aan huis, een grabbelton inclusief voorpret

Het Groningse theaterhuis onder leiding van Guy Weizman bedacht een ambitieus en coronabestendig theaterconcept.

Vincent Kouters
The Box: voor € 149,95 krijg je ook een doos met een gezelschapsspel, poëzie, ‘art’ en wat dies meer zij.  Beeld Pauline Niks
The Box: voor € 149,95 krijg je ook een doos met een gezelschapsspel, poëzie, ‘art’ en wat dies meer zij.Beeld Pauline Niks

Is het kunst of een adventskalender? Die vraag dringt zich op als je Nite Delivery bestelt van het Groningse theaterhuis Nite (Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni). Het gezelschap onder leiding van Guy Weizman bedacht een ambitieus, coronabestendig theaterconcept: theater thuisbezorgd.

Het werkt zo: je geeft je op, je kiest een startmoment (23 april of 7 mei), je kiest voor The Bag of The Box (daarover zo meer) en vervolgens word je acht weken bestookt met theater en andere ‘performatieve kunst’. In je mailbox, in je echte brievenbus, op Instagram, op Zoom.

Het hoofdprogramma bestaat uit zestien nieuwe ‘digitale performances’, oftewel films, waarvan er wekelijks twee beschikbaar komen in het Nite Hotel, hun digitale omgeving. Het is allemaal on demand, dus later terug te kijken. De eerste week begon met Klaagliedjes van Guy Weizman en Loading Dock Session van Slagwerk Den Haag.

Nite Delivery wil nadrukkelijk meer zijn dan nóg een online theaterkanaal. Niet te onderschatten elementen van regulier theaterbezoek zijn de fysieke ervaring en de voorpret. Ook daar wil de groep alternatieven voor bieden. Ze bedachten twee abonnementsvormen: The Bag en The Box. In het eerste geval krijg je wekelijks enthousiaste brieven toegestuurd van dichter Ester Naomi Perquin en de makers van de films.

The Box van Nite Delivery. Beeld Pauline Niks
The Box van Nite Delivery.Beeld Pauline Niks

Leuk, maar het kan gekker. Met de tweede optie dompel je je pas echt goed onder in de buitensporige wereld die Nite wil creëren. Wie The Box bestelt, krijgt naast de brieven een enorme doos thuisbezorgd, vol met pakjes. Elke week open je er twee voor kunstige verrassingen en ervaringen. Dat kan een simpele poster zijn, maar ook een theatraal glittergordijn om thuis op te hangen, een flessenpostopdracht of het gezelschapsspel Normaloco van acteurs Sanne den Hartogh en Lowie van Oers en ontwerper Ascon de Nijs.

Wie houdt er niet van cadeautjes? Door je elke week twee pakjes te laten openen, als bij een adventskalender, brengt Nite een fysieke ervaring terug in de kunstbeleving. En dat is fijn, want theater kijken zou nooit hetzelfde moeten zijn als non-stop naar schermen staren.

De cadeautjes zijn vooral gekke hebbedingetjes en absurdistische huisvlijt, maar in deze tijd, waarin het verdomd lastig is om nog verrast te worden, volstaan ze. Het serieuze kunstdeel van Nite Delivery komt van de films. Wat dat betreft zit het meteen goed met Klaagliedjes. Regisseur Weizman bewerkte het gelijknamige gedicht van Judith Herzberg (die op haar beurt de Bijbelse Klaagliederen bewerkte) tot een korte, intense, abstracte film.

Klaagliedjes van Guy Weizman. Beeld Pierre Rezus en Maarten van Rossem
Klaagliedjes van Guy Weizman.Beeld Pierre Rezus en Maarten van Rossem

Actrice Bien de Moor draagt met klinkende dictie Herzbergs prachtige regels over rouw en verlies voor, terwijl ze door een droomwereld vol water, lichteffecten en levenloze lichamen doolt. Weizman was altijd al een beeldend theatermaker, niet schuw van het grote gebaar, en dat werkt goed in deze stemmige videoclip van twintig minuten.

De andere clip is van Slagwerk Den Haag, een uitvoering van Love Codex, een compositie van Frank Wienk, die bestaat uit beats, viool en gitaar. Mooi, opbouwend naar een climax, maar ook kort: zes minuten. Het fragment van de compositie is klaar voor je er erg in hebt. Waarom spelen ze het niet helemaal?

Dat was dan de eerste week, nog zeven te gaan. Een vooruitblik leert dat we nog Three (is a crowd) krijgen, een dansfilm van Veerle van Overloop, en Flipping the Bird, een samenwerking van toneelschrijver Rik van den Bos en fotograaf Jaap Scheeren over de mens en zijn contact met de natuur. En wat er verder allemaal nog in deze grabbelton van theater zit. Overdaad schaadt? Dat weten we over acht weken.

Nite Delivery, van NITE, begint op 23/4 of 7/5. € 79,95 (The Bag) of € 149,95 (The Box).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden