Theaterfestijn Zeeland Nazomer Festival opent met veel cachet

Genoeg hoogwaardigheidsbekleders bij de opening van het Zeeland Nazomer Festival, om het theaterfestijn nog meer cachet te geven dan het van zichzelf al heeft.

Shakespeare's Maat voor Maat.Beeld Lex de Meester

Met het wegtrekken van een gordijn voor de festivalaffiches opende minister Jet Bussemaker van OCW dinsdag het Zeeland Nazomer Festival 2016. Het ZNF biedt de komende tien dagen drie grote theaterproducties op locatie en een serie concerten op het Abdijplein van Middelburg. Naar verwachting zullen 15 duizend mensen het festival bezoeken, een record (vorig jaar was dat nog ruim 13 duizend).

De opening vond plaats in het Topshuis, het betonnen industriecomplex op de Neeltje Jans dat deels als regelkamer dient voor Zeelands trots en roem: de Oosterscheldekering.

Juni.Beeld Lex de Meester

De minister (van Cultuur), de commissaris van de koning (van Zeeland), de gedeputeerde (van de provincie), de burgemeester (van Veere), de voorzitter (van de Raad van Cultuur) en de directeur (van het ZNF) woonden de plechtigheid bij en benadrukten aldus de almaar stijgende populariteit van het festival. Toen enkelen van hen het woord namen, was het alsof we midden in een toneelstuk van Gogol of Thomas Bernhard waren beland, met burgemeester Rob van der Zwaag als grappig personage.

Hij nam de gelegenheid te baat alle geneugten van Veere breed uit te meten ('wij kunnen hier een mooi product neerzetten'). Commissaris Ben de Reu was de meest theatrale van het stel: hij deed een soort conference waarin hij zon, zee, strand, Zichtbaar Zeeland en Shakespeare met elkaar verbond en besloot met het spuiten van een fles champagne over het publiek - alsof men in een voetbalkantine stond.

SuikerlandBeeld Lex de Meester

Algemene vreugde was er over het feit dat het ZNF ook de komende vier jaar subsidie krijgt van het Fonds voor de Podiumkunsten. Er werd gerept van een bewogen periode (het festival kampte met interne en financiële problemen), maar er heerst volop optimisme over de toekomst.

Minister Bussemaker prees het ZNF vanwege zowel zijn regionale functie als het feit dat festivals voor veel mensen de deur naar cultuurbeleving openzetten. Zij roemde de kwaliteiten van artistiek leider Alex Mallems en stak een vermanend vingertje op: de komende tijd let ze extra op het thema 'diversiteit' bij alle door het rijk gesubsidieerde kunstinstellingen.

Programma Nazomer Festival

Maat voor Maat van Shakespeare in de Grote Kerk van Veere

Juni naar de roman van Gerbrand Bakker in een monumentale boerenschuur bij Arnemuiden

Dezelfde zee naar Amos Oz in een botenloods in Scharendijke.

Op het Abdijplein in Middelburg vinden bovendien vanaf vrijdag concerten en optredens plaats van onder andere De Dijk, Jett Rebel, The Common Linnets, Yentl & De Boer en Jenny Arean & Marijn Brouwers.

Daarna werd het buffet geopend (met onder meer kreeftensoep en boeuf bourguignon) en toog het gezelschap van de Neeltje Jans naar de Grote Kerk in Veere, waar Shakespeares Maat voor Maat werd opgevoerd: een tragikomedie over macht, seks, kerk en rechtspraak. De notabelen van Zeeland en omstreken genoten er zichtbaar van en staken er hopelijk ook het een en ander van op.

ZNF, t/m 3/9, op diverse locaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden