Theater De Karavaan doet zijn naam eer aan

Voorstellingen in theaterfestival De Karavaan gaan over reizen, vertrekken en thuiskomen.

De meeste voorstellingen in het theaterfestival Karavaan doen de naam van het door Noord-Holland reizend festival eer aan. In hun kern gaan ze over reizen: (ver)trekken en (al dan niet) thuiskomen. Hoewel de reis veelal overdrachtelijk is bedoeld gaat het verplaatsen soms ook letterlijk. Bij Voorland (van het 5ekwartier) zit de toeschouwer op een tractor om langs de laatste stallen te trekken van het lintdorp Schellinkhout. In beeld (opnames vanaf kerktorens), tekst (uit interviews met dorpsbewoners) en muziek (van plaatselijke fanfares) ontrolt zich een geënsceneerde documentaire over de aldaar verdwijnende fruitteelt en veehouderij.

In Blokker gaat Verkassen ook over verandering: daar verdwijnen historische kassencomplexen ten faveure van nieuwbouw. Zeven spelers vertellen in het hart van een kas het persoonlijke relaas van een fruitteler die zijn grond moet verkopen.

Bij Laatste Woorden neem je zitting op de achterbank van een begrafenisauto, model Chervolet Caprice. ‘Chauffeuse mortale’ Kraay van Zerken (Wilma Bakker) bezingt langzaam rijdend de reis naar het knekelveld. Op de Algemene Begraafplaats neemt ze de rol aan van rondleidster en wijst ze op Hoornse familienamen als Oerlemans, Peetoom en Blokker die hier straks uit zicht zullen verdwijnen omdat ook deze dodenakker moet wijken voor nieuwbouw.

De rol als zingende taxichauffeuse ligt Bakker beter dan die van gids: de rit is op zijn best als haar galmende stem zich mengt met de geur van de binnenvoering.

Ook nog de hele week te beleven is de muzikale beeldperformance Ik hou van de stad maar soms produceert het teveel licht (door PeerGroup). De toeschouwer zit in een Mariakapel, de camera reist. Die volgt het nachtelijk licht van het platteland naar de stad. Terwijl sterren, neonletters en fietsvelgen in streeplicht op drie grote schermen voorbijtrekken, bezingt een zangeres de voor haar kwellende vraag of ‘straat en sterren wel samen gaan’. Het antwoord blijft helaas uit.

Na alle theatrale nadruk op vertrek en verdwijning valt eenmaal buiten je oog op de Grote Kerk in hartje Hoorn. Een reclamebord onder de bogen roept: ‘1001 dingen voor uw baby!’ Geen wonder, met al die veranderingen in het landschap om hem heen heeft deze kerk zijn Jezuskind maar ingeruild voor al die spruiten geboren in nieuwbouwhuizen.

Karavaan t/m 26 juli op diverse locaties in Noord-Holland.

Voorstelling "Veledroom" van Zinderling op de Karavaan zondag in Heiloo. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden