The Young Pope is carrièrehoogtepunt Jude Law

Onvergetelijke beelden bevat Sorrentino's eerste serie zeker. Maar na twee afleveringen is nog niet duidelijk of The Young Pope een nieuw meesterwerk is.

Bor Beekman
Jude Law als Lenny Belardo in The Young Pope, de fictieve paus die het rookverbod van zijn voorganger opheft. Beeld
Jude Law als Lenny Belardo in The Young Pope, de fictieve paus die het rookverbod van zijn voorganger opheft.Beeld

Televisie maken die aanvoelt als cinema, dat nam Paolo Sorrentino zich voor toen hij begon aan The Young Pope. De kijker zou zich na het zien van de eerste tv-serie van de Italiaan (maker van La grande bellezza en Youth) óók beelden moeten herinneren, niet enkel flarden scherpe dialoog of verhaalwendingen. Zo kruipt de paus in kwestie (Jude Law) maar meteen onder een hoge berg baby's vandaan op het San Marco plein in Venetië, in de droomachtige beginscène van aflevering één. Er volgen meer beelden die je niet snel vergeet. Sorrentino kreeg zichtbaar afdoende budget, en werkte met zijn vaste cameraman en meester-stilist Luca Bigazzi.

The Young Pope, drama.
Regie: Paolo Sorrentino
Met: Jude Law, Diane Keaton, Cécile de France, Silvio Orlando.
10 x 50 min.; vanaf 5/11 op Videoland.

De 10-delige, Engelstalige HBO-serie is buiten Amerika bij betaalzenders ondergebracht; in Nederland is dat Videoland. Vooraf werden slechts twee afleveringen vertoond aan de pers. Daarin volgen we het aantreden van Lenny Belardo als paus Pius XIII. Die presenteert zich als aartsconservatief, maar gaat binnen de muren van het Vaticaan onorthodox te werk. De jonge Amerikaan is opgegroeid als weeskind onder de hoede van zuster Mary (Diane Keaton). Hij installeert zijn surrogaatmoeder terstond in het machtscentrum van het Vaticaan. Dit tot afgrijzen van machiavellist en topkardinaal Voiello (geestige rol van Silvio Orlando).

Ook Law valt op, in wat als een carrièrehoogtepunt mag worden beschouwd. De Britse acteur houdt zijn knappe, uitgestreken gezicht meesterlijk in plooi tijdens de vele sardonische uitwisselingen met al diegenen die ineens zijn mindere zijn geworden. Sorrentino spot en flirt met alle gewoonten en tekortkomingen van de hofhouding van de paus, maar legt - net als paus Lenny - zijn kaarten niet meteen op tafel. Mogelijk blijkt deze paus, die het goed met zichzelf getroffen heeft, een volbloed narcist, mogelijk is er meer aan de hand.

Schofferende paus die zich spiegelt aan Daft Punk

De veelgeprezen regisseur Paolo Sorrentino (La grande bellezza) heeft een tv-serie gemaakt, over Lenny, de eerste Amerikaanse paus. Een paus met rare regels. Wie moest Lenny spelen? Jude -halleluja - Law. Lees het dubbelinterview hier (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden