The Wonderful World of VenhoevenCS Architects

recensie The Wonderful World of VenhoevenCS Architects

Het werk van VenhoevenCS kenmerkt zich door schuine naar voren- of achter hellende wanden, een optelling van verschillende volumes en het gebruik van staal en aluminum. Architect Ton Venhoeven (1954) verwijst voor zijn vormentaal vaak naar de ruimteschepen uit Star Wars, veelkoppig monsters of het dierenrijk met dieren als salamanders of slangen. Terugkerende thema's in dit werk zijn het mengen van verschillende functies en het maken van duurzame autarkische gebouwen, wijken of steden. Voor het eerst presenteert het bureau zich in de vorm van een boek: "The Wonderful World of VenhoevenCS Architects."

De publicatie bestaat uit een theoretisch deel met drie teksten van Bernard Colenbrander, Wim Nijenhuis en Pnina Avidar & Marc Schoonderbeek en een deel waarin de ontwerpen van Venhoeven worden besproken. Er is gekozen voor een collage-achtige vormgeving die foto's, plattegronden, schetsen en opengewerkte perspectieven laat zien. The Wonderful Sorld of Venhoeven CS is een uitgave van Episode Publishers. Deze uitgever is inmiddels gesplitst in twee nieuwe uitgeverijen: Post Editions en Jap Sam Books.

Verreweg het grootste deel van het boek bestaat uit de presentatie van de projecten van Venhoeven CS. Onder de koppen networkmachines, micro networks and events, bodies, skins, herds and images en microcosms worden de ontwerpen gepresenteerd. Dit werk is veelzijdig: zo zijn er drie woningbouwprojecten in de buitenwijken van Amsterdam, een kleurig opblaasbaar speelelement Blasio (1998), het groene Sportplaza Mercator te Amsterdam (2006), de Voedsel- en Waren Autoriteit in Zwijndrecht (2003) en het route ontwerp voor de A4 (2006), de snelweg van Amsterdam naar Antwerpen en de Jan Schaeferbrug (1997 - 2001).

Prijsvraagontwerpen en gebouwde werken wisselen elkaar af. Ook deze prijsvraagontwerpen zijn het publiceren waard. Zo is er het European Patent Office in Rijswijk, een ruimtelijke hoogbouwconstructie met een grote vide waarin kantoorvleugels zweven als "de hangende tuinen van Babylon". Of het ontwerp voor de stad Chungcheangnam in Zuid-Korea (2005) een compacte eco-stad met 500.000 inwoners en 200.000 arbeidsplaasten die 18 km¿ beslaat. Beide ontwerpen zouden onafhankelijk van de omgeving moeten kunnen functioneren, zouden autarkisch moeten zijn.

De opzet met theorie en de presentatie maakt dat er een diepe kloof gaapt tussen beide delen. De teksten van Colenbrander, Nijenhuis, Avidar en Schoonderbeek staan vooral bol van citaten van Peter Sloterdijk, Rudolf Wittkower en anderen. Er wordt door de auteurs slechts zeer beperkt in gegaan op het werk van VenhoevenCS. Gelukkig ligt het zwaartepunt van het boek ligt daar waar het hoort, 245 van de 300 pagina's beslaan de presentatie het oeuvre van het architectenbureau zelf, waarin beeld afgewisseld wordt door toelichtingen van Ton Venhoeven zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden