Komedie

The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street is vintage-Scorsese, van een 71-jarige regisseur in topvorm

Bor Beekman

Driemaal daags masturberen en veel cocaïne snuiven, het is dé manier om geestelijk gezond te blijven op Wall Street, waar een druk op een knop het verschil kan maken tussen miljoenen dollars winst of verlies. Zo doceert de gesoigneerde beurshandelaar Mark Hanna (Matthew McConaughey) de nieuwkomer op de vloer. Zijn moraal: naai de client, verrijk jezelf - dat is ook het beste voor hun werkgever, investeringsbank L.F. Rothschild.

Dan, terwijl groentje Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) beschroomd toeziet in het luxueuze restaurant, demonstreert Hanna zijn innerlijke alfa-aap, al neuriënd en borstkloppend, zich niks aantrekkend van de chique omgeving. De impliciete, masculiene boodschap: restricties en sociale conventies bestaan slechts voor de ander. Geld, vooral veel geld, strijkt alles glad.

Het is een van de vele virtuoze scènes uit The Wolf of Wall Street, Martin Scorseses' hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van voor de huidige crisis. De echte Belfort bleek een (te) snelle leerling, werd veroordeeld voor aandelenzwendel en schreef zijn memoires achter de tralies. Sopranos-scenarist Terence Winter bewerkte die blufferige bestseller ('op mijn 26ste verdiende ik 49 miljoen dollar per jaar') waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert.

Dat Scorsese enthousiast was toen zijn vaste acteur DiCaprio (het is hun vijfde samenwerking) kwam aanzetten met het plan voor een verfilming is voorstelbaar. Belfort is een authentiek Scorsesiaanse held: geplukt uit de werkelijkheid, onmatig en zelfdestructief, lady's man en desastreus echtgenoot. Nog mooier, hij komt met een idiote sidekick: de drastisch drugs en hoeren consumerende zakenpartner Donny (wiens echte naam op advies van de advocaten is gewijzigd), die maakt dat de doorgesnoven Belfort af en toe toch de normaalste mens in de kamer is.

The Wolf of Wall Street speelt meer op de lach, maar heeft in duur (179 minuten) en opbouw (verteller die zich direct tot de kijker richt) veel weg van Scorsese's gangstereppossen uit de jaren negentig. Ook Belforts halfcriminele vrienden, die worden omgeschoold tot malafide aandelenhandelaars, bedienen zich van dat maffioso-taaltje uit Goodfellas en Casino.

Als het echte Wall Street hem al vlot uitspuwt, klautert Belfort van helemaal onderop de markt weer terug. Het is in de opbouw van Belforts oplichtersimperium, het valselijk betrouwbaar klinkende Stratton Oakmont, waarin DiCaprio al zijn bezetenheid kwijt kan. De acteur is zowel aanstekelijk als afstotelijk, in de scènes waarin hij de werknemers motiveert. Zijn killers en warriors willen ook hun deel van het geld, de strippers, auto's, drugs en werpdwergen.

De in Amerika geuite kritiek dat Scorsese een onbeteugeld bestaan zou verheerlijken, lijkt gratuit. Mét het fortuin komt narcisme, verraad en algehele verdwazing. Het verval ligt er, voor Scorsese's doen, zelf tamelijk dik bovenop. Belforts personage blijft wat aan de vlakke kant, in dit filmbacchanaal waarin de gangen zich gaandeweg herhalen; de drugsavonturen, de huiselijke perikelen met Beflorts trofeevrouw - het mocht wel iets getrimd. Al misstaat enig afstompend effect ook weer niet, in een portret van de mens die nooit genoeg heeft.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden