FilmrecensieThe White Tiger

The White Tiger is een zwartkomische en tragische satire op Indiase klassenverhoudingen ★★★★☆

Rijk en arm lijken elkaar in een houdgreep te hebben waaraan amper te ontsnappen valt. Maar het heerlijk slimme en gluiperige hoofdpersonage Balram geeft niet zo snel op.

Floortje Smit
The White Tiger. Beeld
The White Tiger.

Een Who Wants to Be a Millionaire?-achtige televisieshow, die ervoor zorgt dat je je als arme Indiër kunt ontworstelen aan de omstandigheden waarin je bent geboren? Met dat soort fabeltjes hoef je niet aan te komen bij Balram, vertelt hij op de voice-over in The White Tiger. Het is een kwestie van mentaliteit; wie omhoog wil klimmen, moet dat echt op eigen kracht doen. En niet bang zijn om naar beneden te schoppen.

De gedachte aan Slumdog Millionaire, de opgewekte film waarnaar Balram verwijst, is nooit ver weg in de film van regisseur Ramin Bahrani (Chop Shop, Goodbye Solo). The White Tiger lijkt daarvan de grimmige tegenhanger, zo’n beetje wat je krijgt als je die acht Oscars winnende publiekslieveling kruist met het mensbeeld van Martin Scorsese of de zwartgallige blik op klasse uit Parasite.

De maatschappijkritische, satirische film volgt Balram van arm kind, veroordeeld tot het hakken van stenen, via zijn werk als chauffeur voor een rijke Indiase familie tot succesvol ondernemer. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, vertelt hij in een lange brief aan de Chinese premier. Zijn verrassende levensverhaal doorspekt hij met bespiegelingen over de Indiase maatschappij en de ingesleten meester-bediendeverhoudingen. Hij slaat een brug tussen zijn verhaal over de emancipatie van de verschoppelingen en de opkomst van China en India. ‘Het is het tijdperk voor de bruine en de gele man’, schrijft hij.

The White Tiger is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Aravind Adiga, waarmee die de Booker Prize won. Hij droeg het boek op aan Ramin Bahrani, een vriend van hem. De in Amerika geboren regisseur treft in zijn verfilming de juiste balans tussen zwarte komedie en tragedie. Hij schetst India als een wereld van kroonluchters en kakkerlakken, waar iedereen elkaar gebruikt zodra hij de kans krijgt. Rijk en arm hebben elkaar in een houdgreep waaraan amper te ontsnappen valt – de vrouw voor wie hij werkt en die de meeste empathie voor hem lijkt te hebben, kan hem een volgend moment even gemakkelijk uitlachen of van hem walgen. Balram vervalt tot zijn eigen irritatie zo weer in irritant dienstbaar gedrag.

Sympathiek is hij niet. Wel slim en gluiperig, inventief en achterbaks. Het is precies wat hem zo’n heerlijk personage maakt – dat, en de in elkaar gedoken manier waarop acteur Adarsh Gourav hem neerzet tegenover al die dikgebuikte rijke Indiërs. Als hij zijn schouders uiteindelijk recht en zijn overwinning claimt, is dat prettig ambivalent.

The White Tiger

Drama

★★★★☆

Regie Ramin Bahrani

Met Adarsh Gourav, Rajkummar Rao, Priyanka Chopra Jonas.

125 min.; te zien op Netflix.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden