Documentaire

The White Diamond

Herzog in de ban van de jungle

Ronald Ockhuysen

Daar is hij weer: de verstandige inboorling, die met zijn kennis van planten en kruiden de westerse bezoeker versteld doet staan. Marc Anthony heet hij ditmaal, en in Werner Herzogs The White Diamond verovert hij langzaam maar zeker een belangrijke rol.

Anthony is aanvankelijk een hulpje in het gevolg van de Engelse wetenschapper Graham Dorrington, een man die al jaren droomt over een luchtballon waarmee hij geluidloos over het regenwoud kan zweven.

Documentairemaker Werner Herzog heeft een fascinatie voor vreemde karakters, die zich aan grenzen weinig gelegen laten. Na een bergbeklimmer, een schansspringer, en de acteur Klaus Kinski kijkt hij nu toe hoe Dorrington sleutelt aan zijn luchtschip, dat in het oerwoud van Guyana voorzichtig zijn eerste vluchten maakt.

The White Diamond maakt al snel ongemakkelijk omdat Herzog schaamteloos kiest voor exotisme, sentimenten en natuurschoon. Hij geeft ruim baan aan Dorringtons verdriet over een collega die tijdens een eerdere expeditie omkwam, en laat de Guyaanse gids Anthony verhalen over zijn familie, die naar Europa emigreerde en hem alleen achterliet.

Het moet gezegd: het zijn adembenemende beelden die Herzog in de jungle vanuit de luchtballon draaide. Maar dat neemt het onprettige idee niet weg dat de regisseur vooral bezig is geweest lekkere ingrediënten te verzamelen voor een productie die een westers publiek nederig moet doen lekkerbekken bij zoveel vermeende puurheid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden