Drama

The Way I Spent The End Of The World

Bitterzoete terugblik op Roemenië

De zevenjarige Lalalilu is boos op Ceausescu. Het is de schuld van de Roemeense dictator dat Lalalilu zijn oudere zus Eva dreigt te verliezen. Samen met de buurjongen smeedt Eva, die droomt van vrijheid, plannen om Roemenië te ontvluchten. Voor Lalalilu zit er maar één ding op: hij gaat Ceausescu vermoorden.


Kinderlogica en tienerbewustzijn zetten de toon in The Way I Spent the End of the World, een bitterzoete terugblik op het dagelijks leven in Roemenië kort voor de val van Ceausescu in 1989. De 17-jarige Eva rebelleert tegen haar benauwende omgeving door verliefd te worden op Andrei, die net als zij naar een tuchtschool is gestuurd. De twee pubers bereiden hun ontsnapping naar het buitenland gedegen voor. Ze willen de Donau overzwemmen, en zitten zo lang mogelijk in een bad met ijsblokjes om te wennen aan de kou.

Op effectieve wijze plaatst regisseur Catalin Mitulescu de bloedserieuze volhardendheid van Eva tegenover de springerige verbeelding van Lalalilu, die nog gelooft dat hij gewoon per duikboot naar Parijs kan reizen. Door de ogen van een kind lijkt het dorpsleven in communistisch Roemenië aangenaam stabiel en harmonieus, maar in Eva's visie vertoont het bedreigende barsten.

Mitulescu, die verschillende bekroonde korte films maakte, weet in zijn knappe speelfilmdebuut beide gezichtspunten te combineren. Realisme maakt af en toe plaats voor de hallucinaties van de koortsige Lalalilu, en een sfeer van onderdrukking gaat zij aan zij met gevoelens van nostalgie. De hele film baadt in een weldadig warm licht, zodat een scène waarin vier gezinsleden zwijgend een kom koolsoep eten haast even lyrisch aandoet als Lalalilu's fantasie over enorme kauwgomballonnen, die statig naar de hemel zweven.

The Way I Spent the End of the World is een fraaie, ingehouden vertelling over dromen, groeipijnen en familiebesognes, waarin voor Ceausescu uiteindelijk maar een bijrol is weggelegd. Je kunt een dictator niet van alles de schuld geven; stiekem maakte Mitulescu ook een film over het Roemenië van nu.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden