The Visitor, The Help, Green Lantern

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Richard Jenkins en Haaz Sleiman in The Visitor van Thomas McCarthy. Beeld x
Richard Jenkins en Haaz Sleiman in The Visitor van Thomas McCarthy.Beeld x

The Visitor (Thomas McCarthy, 2007)

BBC 1, 1.25-3.05 uur.

Op papier klinkt het verhaal van The Visitor niet sterk. Een saaie blanke economieprofessor - zestiger, weduwnaar, depressief - komt in aanraking met een jong immigrantenstel en loopt plotseling warm voor Afrikaans trommelen, broodjes shoarma en het lot van opgepakte illegalen. Toch is de film geen gemakkelijk drama over exotisme of teruggevonden levenslust evenmin een politiek pamflet - al komt regisseur Tom McCarthy daarmee wel aardig in de buurt. The Visitor wordt in evenwicht gehouden door een scenario dat al te voorspelbare wendingen steeds een lichte draai geeft.

McCarthy, die debuteerde met de arthousehit The Station Agent (2004), maakte opnieuw een kleine, onafhankelijke film over gewone personages die aansluiting missen met de maatschappij. Het vraagstuk van de illegale immigranten wordt nogal naïef benaderd, maar daar staan aardige observaties over multicultureel New York tegenover, een beheerste en gevoelige kijk op menselijke relaties en sterk acteerwerk. Richard Jenkins steelt de show: de zestiger, die vooral bekend is uit de dramaserie Six Feet Under, brengt de muisgrijze, apathische professor met kleine stapjes overtuigend tot leven.

The Help (Tate Taylor, 2011)

Net 5, 20.30-23.30 uur.

Volbloed hollywooddrama over de rassentegenstellingen in het Mississippi van de jaren zestig, gebaseerd op de bestseller The Help van Kathryn Stockett. Fysiek geweld is afwezig, maar de psychische terreur tussen de blanke huisvrouwen en hun zwarte personeel is des te zicht- en voelbaarder. In de aan de oppervlakte pittoreske dorpsgemeenschap van Jackson, in het zuiden van de VS, gaat het borrelen wanneer schrijfster Skeeter (Emma Stone) de memoires van de dienstmeiden wil gaan optekenen.

Langs alle geijkte paden voltrekt zich dan wat uiteindelijk niet minder dan een feelgoodmovie is, compleet met een aanzwellend applausmoment. Dankzij de zeer verzorgde artdirection en vooral het fantastische acteren van de twee zwarte hoofdrolspeelsters Viola Davis en Octavia Spencer blijft de ruim tweeënhalf uur durende film ondanks alle gladstrijkingen alleszins het aanzien waard.

Green Lantern (Martin Campbell, 2011)

Veronica, 20.30 - 22.40 uur.

Green Lantern is de eerste stripverfilming in tijden die weer even laat zien hoe absurd het hele concept superheld eigenlijk is. Hoe leuk die is, is afhankelijk van de mate van ironie waarmee u dit type film bekijkt. Hal Jordan (Ryan Reynolds) is de uitverkorene die de aarde moet representeren in het korps van green lanterns, een soort intergalactische politieagenten. Speciale krachten krijgt hij van de ring die hem voor deze taak 'heeft gekozen'. Die laatste mededeling wordt uitentreuren herhaald, net als de boodschap over het nemen van verantwoordelijkheden, in een script dat van cliché naar cliché hopt - het is op een bepaalde manier veelzeggend dat hier zeven scenaristen over hebben nagedacht.

Green Lantern is al een van de mindere goden in het pantheon der superhelden, maar problematischer zijn de met computer gemaakte omgevingen en hun bewoners, die het grootste deel van de film overheersen. Reynolds buitenaardse collega's zien er zo bespottelijk uit dat ze alle ernst definitief om zeep helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden