The Visitor is een muzikaal weinig eenduidige, maar bij vlagen zeer sterke plaat

CD (pop) - Neil Young

The Visitor - Neil Young

Op de dag dat hij zijn archieven openstelde voor zijn fans, verscheen er ook een nieuw album van Neil Young (72). Net als The Monsanto Years (2015) en Earth maakte Young zijn inmiddels 39ste album met The Promise of the Real, de band van de zonen van Willie Nelson.

The Visitor is een muzikaal weinig eenduidige, maar bij vlagen zeer sterke plaat, waarop Young ('I'm Canadian by the way') meteen duidelijk maakt weinig op te hebben met het Amerika van Trump. 'No Wall, No Hate, No Fascist USA', zingt hij in het muzikaal wat rommelige Already Great.

The Visitor (***)

Neil Young
Reprise/Warne Music

Een lekkere gemene blues, die zomaar ergens begint en ook weer ophoudt. Een intuïtieve werkwijze die Young al decennialang met wisselend succes hanteert en die hier goed werkt. Prachtig is het aan zijn Harvest Moon (1992) refererende akoestische nummer Almost Always. Net als het lange, afsluitende Forever is het zo'n nummer waarmee hij zijn eigen canon verrijkt.

Young heeft er op het album The Visitor hoorbaar zin in, getuige alleen al het vrolijk makende stukje kunstfluiten in Change of Heart. Gewoon toch weer een leuke Young-plaat, dit.

Meer over