The Vincent Award voor Litouwse kunstenaar

De Litouwse kunstenaar Deimantas Narkevicius is de winnaar van The Vincent Award 2008.

De publieksprijs, dit jaar voor het eerst uitgereikt, ging naar de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Narkevicius ontving de prijs van 50 duizend euro vrijdag in het Stedelijk Museum in Amsterdam uit handen van de Poolse ambassadeur Janusz Stanczyk, in aanwezigheid van Prinses Laurentien, voorzitter van de Europese Culturele Stichting.

De tweejaarlijkse prijs, voluit The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art, wordt toegekend op basis van het oeuvre en de bijdrage van de kunstenaars aan de tentoonstelling die nu in het Stedelijk te zien is.

De keuze van de jury voor Narkevicius werd vooral bepaald door het maatschappelijk engagement van de kunstenaar. De jury prees hem, omdat de Litouwse kunstenaar erin slaagde ‘nieuw licht te werpen op een ideologisch verleden dat jarenlang veronachtzaamd was’.

Op de tentoonstelling van de ‘Vincent’ zijn twee werken van Narkevicius te zien. In een daarvan, de zwartwitfilm The Head, is te zien hoe de Russische beeldhouwer Lew Kerbel aan een metershoge kop van Karl Marx boetseert, en hoe het bronzen eindresultaat geplaatst werd in de voormalige Oost-Duitse industriestad Karl Marx Stadt (nu Chemnitz).

Van Francis Alÿs, vooraf getipt als winnaar van de Vincent Award, toont het Stedelijk onder andere de video El Gringo. Daarin geeft de kunstenaar een levendig beeldverslag van hoe hij in een Mexicaans dorp wordt aangevallen door een woest blaffende roedel honden.

Dit jaar koos de jury de winnaar uit vier genomineerden: naast Alÿs en Narkevicius, ook de Britse kunstenaars Liam Gillick en Rebecca Warren. Een vijfde kandidaat, de Oostenrijker Peter Friedl, haakte een uur voor de opening van de expositie af. Friedl had ‘ethische bezwaren’ tegen de selectie en jurering van de prijs, en bleek met name problemen te hebben met de aanwezigheid van Ingvild Goetz in de jury. Goetz is verzamelaar van een van de andere genomineerden, Francis Alÿs. Volgens Friedl kon dat leiden tot belangenverstrengeling.

The Vincent Award is een initiatief van The Broere Charitable Foundation. De stichting koopt ook, via The Monique Zajfen Collection, werk van de winnaar aan, om het in langdurig bruikleen af te staan aan het Stedelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden