Komedie

The Switch

Charmant inseminatiedrama

Pauline Kleijer

Ze heeft geen man en wil een kind. Dus besluit de 40-jarige Kassie (Jennifer Aniston) een geschikte spermadonor te vinden. Om er een leuke draai aan te geven, organiseert ze een inseminatiefeestje: al haar vrienden zijn uitgenodigd op de avond dat de bevruchting in gang moet worden gezet.

Kassie’s beste vriend Wally (Jason Bateman) vindt het een gruwel. Zijn bezwaren – zowel tegen het feestje als tegen het hele inseminatieplan – komen voort uit zijn diepe liefde voor Kassie, maar hij zal de laatste zijn dat toe te geven. Onzekerheid, schaamte en een schrikbarend gebrek aan zelfinzicht zitten een romance in de weg.

Voor een Hollywoodkomedie is The Switch, gebaseerd op een kort verhaal van Jeffrey Eugenides, verrassend satirisch. In ieder geval in de eerste helft, waarin de afstandelijke Wally zich verwondert over het moderne leven.

Uiteindelijk vervalt de film toch in het bekende stramien van de romantische komedie: de hoofdpersonen zijn voor elkaar bestemd, maar moeten eerst wat misverstanden uit de wereld helpen. Die misverstanden gaan over de vraag wie de biologische vader is van het kind dat Kassie heeft gekregen.

Zeven jaar later lijkt het jongetje verdacht veel op Wally. Langzaam komen diens verdrongen herinneringen aan de nacht van het inseminatiefeest weer terug.

De wisseltruc die aan de basis ligt van The Switch is flauw en ongeloofwaardig, net als het geheugenverlies van Wally en zijn onvermogen om de zaken met Kassie gewoon netjes uit te praten. Toch heeft de film een zekere charme. The Switch vertelt geen zoet sprookje, maar neemt het op voor neuroten en twijfelaars. Met aardige bijrollen en een paar sterke scènes is dat bijna genoeg om de zwakke plekken in het scenario te vergeten.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden