The Sunday Mirror onder vuur na 'selfiegate'

De nieuwe Britse waakhond van de pers heeft The Sunday Mirror op de korrel. Ging de krant te ver met de publicatie van een onthullende selfie van een politicus?

News of the World, de Britse krant die ten onder ging na het afluisterschandaal. Beeld anp
News of the World, de Britse krant die ten onder ging na het afluisterschandaal.Beeld anp

Publish and be damned. Dat was de houding bij The Sunday Mirror toen een freelancer vorige week met het dubieuze verhaal kwam aanzetten over een conservatieve bewindsman die een erotisch getinte sms-conversatie was aangegaan met een knappe partijmedewerkster. Het was natuurlijk een klassieke valstrik, een honeytrap. De politicus stapte meteen op na publicatie, maar de krant wordt nu vervloekt. Het schandaal rond de afluisterpraktijken van schandaalkrant News of the World ligt immers nog vers in het geheugen, net als het daaropvolgende onderzoek naar de dubieuze praktijken van de Britse pers.

De aandacht gaat nu uit naar de methoden van Alex Wickham, een journalist van Guido Fawkes, een politieke roddelsite. Zich voordoend als een zwoel pr-meisje van de Conservatieve Partij benaderde hij zeker acht conservatieve politici. Eentje hapte toe, Brooks Newmark. Wickham voedde hem met sexy foto's die hij van het internet had geplukt, onder meer van een fotomodel uit Zweden en een yummy mummy uit Lincolnshire. Gekleed in een pyjama met hippie-motieven, stuurde Newmark zijn 'Sophie' een selfie van zijn geslachtsdeel.

Tevreden met het resultaat stapte Wickham naar The Sun on Sunday, maar de zondagskrant zag niet hoe men publicatie moreel kon rechtvaardigen. The Sunday Mirror had wel interesse en publiceerde het verhaal op de openingsdag van het Conservatieve Partij-congres. Geen betere manier immers om de ter redactie gehate Tories voor schut te zetten dan een 'seksschandaal'. De staatssecretaris voor Gemeenschapszaken legde meteen zijn obscure functie neer.

De primeur werkte echter als een boomerang. Na forse kritiek bood hoofdredacteur Lloyd Embley zijn excuses aan aan de jonge vrouwen wier foto's ongevraagd waren gebruikt. Hij bleef er wel bij dat de publicatie in het algemeen belang was, erop wijzend dat Newmark een campagne leidde om meer vrouwen in het Lagerhuis te krijgen. Deze verdediging is dubieus omdat Wickham een tamelijk willekeurige groep politici had benaderd, een klassieke fishing operation.

Een van de politici die was benaderd is naar de politie gestapt en heeft de zaak tevens voorgelegd aan de Independent Press Standards Organisation. Deze waakhond is door de pers zelf opgezet na de algemene woede over het afluisterschandaal bij News of the World en andere kranten, waaronder The Mirror. Het was de bedoeling dat de Engelse pers zich voortaan wat netter zou gaan gedragen. Dat er boosheid heerst en dat zelfs een krant als The Sun een geweten lijkt te ontwikkelen en het verhaal weigerde, is volgens optimisten een positief teken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden