Dans

The Stream Recordings van Scapino Ballet Rotterdam levert twee verrassend heldere dansfilms op ★★★★☆

Shailesh Bahoran en Joost Vrouenraets maken voor het eerst een choreografie voor Scapino.

Annette Embrechts
Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen in Yantra van Shailesh Bahoran. Beeld Nienke Elenbaas
Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen in Yantra van Shailesh Bahoran.Beeld Nienke Elenbaas

Ze hebben al een reeks choreografieën op eigen naam staan, elk in een totaal andere dansstijl. Shailesh Bahoran ent hiphop op Hindoestaanse wortels en maakte onder meer de prijswinnende solo Redo (2018) voor Redouan Ait Chitt (ja, die geweldige openingsdanser uit de tweede halve finale van het Songfestival). Joost Vrouenraets bouwde na zijn danstijd bij Béjart Ballet Lausanne met ups en downs in Limburg aan eigen werk en toerde afgelopen maanden, improviserend met camper én coronasolo, door honderden dorpen.

Nu maken beide mannen voor het eerst een choreografie voor Scapino Ballet Rotterdam. Het dansgezelschap van Ed Wubbe grijpt het streamingsproject The Square Recordings aan voor experiment met nieuwe namen, gemaakt voor camera. En dat levert twee verrassend heldere dansfilms op.

Bahoran zit in het korte, zwart-witte Yantra (nu online te zien) twee kaalgeschoren Scapino-boegbeelden dicht op de huid. Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen geven hun spelletje geometrie met razendsnel gevouwen armen en benen een spannende lading mee. Soms wijst een punt omlaag (vrouwelijke energie volgens Indiase beginsels), soms omhoog (mannelijke energie). Door het schaduwwerk lijken ze hun ledematen echt te delen, in breakdancestijlen als popping en tutting.

Fall of a Sparrow van choreograaf Joost Vrouenraets door Scapino Ballet Rotterdam. Beeld David Pleskens
Fall of a Sparrow van choreograaf Joost Vrouenraets door Scapino Ballet Rotterdam.Beeld David Pleskens

In het halfuur durende Fall of a Sparrow (te zien vanaf donderdag) dropt Vrouenraets vijf dansers in schooluniform in een spannend gesloten bolwerk: de witte cilinder van het Aarde Theater uit het Discovery Museum in Kerkrade. Als gevallen spreeuwen werken ze zich tevergeefs omhoog vanaf de kale vlakte, maar alle fysieke energie van priemende vingers, springende benen en opflakkerende armen kaatst terug tegen de wanden. Fall of a Sparrow oogt ferm en fragiel tegelijk. De camera volgt de imploderende energie als het wakkere oog van een roofvogel.

Yantra & Fall of a Sparrow

Dans

★★★★☆

Door Scapino Ballet Rotterdam. Choreografie: Shailesh Bahoran (Yantra) en Joost Vrouenraets (Fall of a sparrow)

3/6 en 5/6, online via Scapino Streamt. Yantra is nu te zien; Fall of a sparrow vanaf 10/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden