Horror / Sci-fi

The Skeleton Key

Magie wordt kort moment geloofwaardig

David Sneek

Eigenlijk gaat het in horrorfilms altijd om geloof: alleen als de toeschouwer tijdelijk bereid is te geloven in geestverschijningen, signalen uit het hiernamaals en andere bovennatuurlijke gebeurtenissen, kan het verhaal overtuigen. The Skeleton Key van Iain Softley, speelt met dat idee: de film gaat over een soort tovenarij, de zogenaamde hoodoo, die alleen werkt op diegenen die erin geloven.

Dat maakt Caroline, gespeeld door Kate Hudson, ogenschijnlijk onkwetsbaar. Zij is een jonge verpleegster die genoeg heeft van het cynisme in het ziekenhuis waar ze werkt en daarom besluit een nieuwe baan te nemen. Vanuit New Orleans verhuist ze naar de moerassige binnenlanden van het Amerikaanse Zuiden, om er een verlamde oude man te verzorgen. Dat hij woont in een geisoleerd en schijnbaar behekst huis, waar alle vorige verpleegsters bang uit weg vluchtten, maakt haar weinig uit.

Er is dan ook niet veel reden voor angst; de horrorsfeer van The Skeleton Key wordt zeker in het begin met weinig originele middelen opgeroepen. De deuren piepen, de gangen zijn slecht verlicht, op het zolderkamertje is een geheim verborgen. De bijgelovige vrouw van de zieke man heeft alle spiegels uit de woning laten weghalen en vertelt over slechte dingen die er in lang vervlogen tijden plaatsvonden. Zelf gelooft Caroline er niet in, maar geleidelijk ontstaat bij haar wel het idee dat haar patiënt denkt dat hij vervloekt is, wat haar ertoe overhaalt zich te verdiepen in de plaatselijke hoodoo-rituelen.

Zo wordt ze de wereld van de magie binnengelokt. En met de sterk acterende John Hurt en Gena Rowlands als de zieke man en zijn valse echtgenote, is het opeens niet zo heel moeilijk meer de kwade krachten serieus te nemen. De magie wordt even geloofwaardig, om het spannende en amusante slot mogelijk te maken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden