The Sinner blijft verrassen en is vooral de moeite waard door de sterke Jessica Biel

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: The Sinner.

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

Op een mooie dag aan het strand volgen we de jonge moeder Cora Tannetti (Jessica Biel) het water in; ze zwemt voorbij de boeien en in haar ogen zien we een aarzeling. Maar ze keert terug naar het strand, schilt een peertje en steekt vervolgens een jongen die even verderop zit overhoop. Ze wordt onder het bloed afgevoerd; haar man en jonge zoon in verbijstering achterlatend. Als dit een whodunnit was, waren we snel klaar. De jonge moeder, op het strand, met het fruitmesje.

The Sinner, een achtdelige thrillerreeks (die ook echt wordt afgerond), gebaseerd op de gelijknamige roman van de Duitse schrijver Petra Hammesfahr, begint met een moord die uit de lucht komt vallen en werkt dan langzaam toe naar het antwoord op de waaromvraag. 'I just did it, and I don't know why', zegt de met bloed overdekte Cora.

The Sinner

Thriller
Van Derek Simonds
Met Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott
Te zien op Netflix

Op dat uitzichtloze moment hebben we een speurder nodig die gelooft in de onmogelijke zaak, al dan niet om diep gewortelde persoonlijke frustraties te compenseren. Die rol wordt in The Sinner met verve vertolkt door rechercheur moordzaken Harry Ambrose (Bill Pullman, die de excentriekeling in zichzelf helemaal vrijlaat). Ambrose is te vergelijken met advocaat Jack Stone (John Turturro) uit The Night Of (HBO), een man die een passie voor gerechtigheid en een akelige huidaandoening combineerde. Op het excentrieke cv van Ambrose vinden we een gedetailleerde kennis van planten en bomen en een neiging de onderdanige rol in een sadomasochistische relatie te spelen.

Ambrose raakt bezeten door de waaromvraag als hij steeds dieper in het verleden van Cora graaft, die met haar ziekelijke zusje in een fundamentalistisch christelijk gezin opgroeide. Als de kijker ongeveer denkt te weten waar de trap in de kelder heen leidt, heeft de serie nog wat verrassingen in petto.

Er schijnt weinig licht in The Sinner, en al helemaal niet in de vele flashbacks, waarin Enid Graham (Cora's moeder) overtuigend een godsdienstwaanzinnige vrouw speelt die haar gezin naar de afgrond leidt. The Sinner is vooral de moeite waard door Jessica Biel, de zoveelste sterke vrouwenrol dit jaar (zie ook Maggie Gyllenhaal, Elisabeth Moss, Carrie Coon). Ze heeft alle glamour van zich afgeschud en blijft tot in de laatste aflevering dader en slachtoffer tegelijk.

Op zoek naar nieuw bingemateriaal? De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden