The Simpsons Movie

Na meer dan 400 afleveringen in 18 seizoenen – en een aantal vergeefse pogingen – is hij er dan eindelijk: The Simpsons Movie....

Jan Pieter Ekker

Net als de serie bevat The Simpsons Movie fijne verwijzingen naar de actualiteit (Lisa komt op voor het milieu en houdt de lezing ‘An Irritating Truth’), het Amerikaanse gezinsleven en de politiek (Arnold Schwarzenegger is inmiddels opgeklommen tot president). Er zijn hommages, ontelbare verwijzingen naar de pop-cultuur, en nepreclames voor Fox, het Amerikaanse netwerk dat The Simpsons uitzendt. Tom Hanks drijft de spot met zijn betrouwbare imago.

Ook aan de archaïsche tekenstijl is nauwelijks gesleuteld: de gele familie met ogen als pingpongballetjes ziet er op het grote doek gelukkig precies hetzelfde uit als op het kleine scherm. Eigenlijk is The Simpsons Movie net een gewone aflevering – maar dan drie keer zo lang.

Om de winst te maximaliseren besloot distributeur Fox de film ook in een Nederlands nagesynchroniseerde versie uit te brengen. Een misvatting: Georgina Verbaan, Sander Lantinga, Cees Geel en al die andere bekende Nederlanders zijn geen gehoor. Daarbij komt: de fysieke slapstick kan zonder woorden; de overige grappen en grollen zullen de allerkleinsten vermoedelijk toch ontgaan.

Jan Pieter Ekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden