Drama

The Secret Life of Words

Eigenzinnig liefdesverhaal

Pauline Kleijer

Praten is riskant, vindt Hanna. Liever houdt ze haar mond. En als ze genoeg heeft van het geklets van de mensen om haar heen, zet ze gewoon haar gehoorapparaat uit.

Hanna (Sarah Polley) is een breekbare jonge vrouw, die zich vrijwillig naar een volledig mannelijke omgeving heeft laten verschepen. Op een booreiland voor de kust van Chili verzorgt ze de door brandwonden blind geworden Josef (Tim Robbins), een praatgrage man die vermoedt dat zijn zwijgzame verpleegster wel degelijk iets te vertellen heeft.

The Secret Life of Words is een eigenzinnig liefdesverhaal. De gelukkige afloop - inclusief een net iets te sentimenteel einde - is minder belangrijk dan de broze manier waarop Josef en Hanna toenadering vinden. De scènes tussen de twee zijn eenvoudig en ontroerend. Josefs liefde voor verhalen blijkt de sleutel tot Hanna's groeiende vertrouwen in woorden; ze geeft nog geen antwoord op al zijn vragen, maar luistert met toenemende belangstelling.

Hoekig en kronkelig verloopt de film, net als de band tussen de hoofdpersonen. Op subtiele wijze schetst de Spaanse regisseuse en scenarioschrijfster Isabel Coixet (die eerder het eveneens Engelstalige My Life Without Me maakte, ook met Sarah Polley) de verhoudingen binnen de kleine leefgemeenschap. De kok, de onderzoeker, de technici - ze hebben ieder zo hun redenen zich te verschansen op het krakende, roestige platform.

Coixet wil iets zeggen over liefde, maar ook over haat en de blijvende verwondingen van een oorlog die al haast uit het collectieve geheugen verdwenen is. Ze doet dat met een bewonderenswaardige beheersing. Wanneer Hanna haar schokkende geheimen heeft onthuld en het verhaal zich verplaatst van het boorplatform naar het vasteland, verliest The Secret Life of Words aan overtuigingskracht. Coixet heeft dan te veel woorden nodig, waar ze de taal eerder op schitterende wijze ontsteeg.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden