Komedie
The Royal Tenenbaums
De Tenenbaums zijn net mensen
The Royal Tenenbaums is de titel van een dik boek, dat in de openingsbeelden van de gelijknamige film wordt afgestempeld door een bibliothecaris, en door twee grijpgrage handen wordt meegenomen.
The Royal Tenenbaums is tevens een tjokvolle film, opgedeeld in hoofdstukken, waarvan de titelbladen bij aanvang in beeld verschijnen. In voice-over leest Alec Baldwin lange passages voor.
The Royal Tenenbaums lijkt daardoor een boekverfilming, maar de familiesage is nooit in druk verschenen. De literaire vorm is een van de vele vondsten die de scenaristen Wes Anderson (die tevens regisseerde en coproduceerde) en Owen Wilson (die eveneens coproduceerde en een van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt) in hun film verwerkten.
In een lange proloog, begeleid door een instrumentale, zeurderige versie van Hey Jude, worden de Tenenbaums een voor een omslachtig geïntroduceerd. Zoon Chas was op jonge leeftijd een financieel genie, Richie een tenniskampioen en (de geadopteerde) dochter Margot won op haar twaalfde 50 duizend dollar voor het scenario van haar eerste toneelstuk. Daarna ging het met alledrie rap bergafwaarts, aldus de verteller, en viel de familie van briljante brekebenen uit elkaar.
In de rest van de film probeert probeert pater familias Royal, een voormalige advocaat die op instigatie van zijn zoon werd geschorst en kort in de gevangenis zat, de brokstukken weer aan elkaar te lijmen. In liefde en oorlog is alles geoorloofd, is daarbij zijn belangrijkste devies.
Net als zijn vorige film, Rushmore uit 1998, en zijn debuut Bottle Rocket dat nooit in Nederland werd uitgebracht, wordt The Royal Tenenbaums bevolkt door vreemde snuiters, dwangneuroten en excentriekelingen. Het leukst is Gene Hackman, nu eens niet op de automatische piloot, als de liegende en bedriegende vader, die sinds zijn scheiding, 22 jaar geleden, zijn vrouw laat bespioneren door de butler. Royal is een gevoelloze fluim, zo vol zelfmedelijden dat het pathetisch wordt. Maar aan het slot zorgt zijn onweerstaanbare charme ervoor dat je ondanks alles toch van hem gaat houden.
Het is de grootste verdienste van het voor een Oscar genomineerde scenario: de karikaturen worden toch mensen.
Het maakt The Royal Tenenbaums - vernoemd naar Brian Tenenbaum, een studievriend van de scenaristen die altijd een rolletje speelt in Andersons films - tot een fraaie, weemoedige tragikomedie. De inventieve, tot in de puntjes uitgewerkte art-direction had ook wel een Oscar-nominatie verdiend.
The Royal Tenenbaums
Regie: Wes Anderson
Met: Gene Hackman, Anjelica Huston, Luke Wilson, Ben Stiller, Gwyneth
Paltrow, Owen Wilson, Bill Murray, Danny Glover