The Rosie Project

Geestig debuut over de eigenaardigheden van een begaafde autist

Ranne Hovius

Het zou niet moeilijk moeten zijn voor de briljante geneticus Don Tillman om een levenspartner te vinden. 'Ik ben negenendertig jaar oud, groot, fit en intelligent, met een tamelijk hoge status en bovengemiddeld inkomen als hoogleraar. Logischerwijs zou ik voor een grote groep vrouwen aantrekkelijk moeten zijn. In het dierenrijk zou ik me succesvol voortplanten.'

In het mensenrijk valt dat dik tegen en lopen vrouwen doorgaans al halverwege de eerste date bij hem weg. Want behalve slim en succesvol is Don gespeend van iedere natuurlijke empathie, mist hij een sociale antenne en lopen zijn letterlijke interpretaties van uitspraken nogal eens op slapstickachtige situaties uit. Als hij in een restaurant probeert uit te leggen dat zijn zorgvuldig gekozen winddichte, lichtgewicht en vochtwerende jack van oneindig betere kwaliteit is dan het kennelijk vereiste colbert, moet hij uiteindelijk zelfs zijn aikidotraining in stelling brengen.

Don is met andere woorden een autist, die voor zijn partnerprobleem een autistische oplossing bedenkt: hij stelt een gedetailleerde vragenlijst op voor potentiële partners om teleurstellende dates te voorkomen. Onbedoeld komt hij zo in contact met Rosie, die met haar ordeloze levensstijl, gebrek aan opleiding en hekel aan mannen aan geen enkele van de gestelde voorwaarden voldoet en die zijn tot op de minuut gestructureerde leven volledig overhoop gooit. De lezers van The Rosie Project van de Australische schrijver Graeme Simsion weten al snel hoe dit gaat aflopen. Don uiteraard pas in het laatste hoofdstuk.

Simsion, die een succesvolle carrière als IT-specialist achter de rug heeft, is niet de eerste die een hoogfunctionerende autist de hoofdpersoon van zijn verhaal maakt. Schrijvers als Mark Haddon en Paolo Giordano gingen hem voor. Het is tot dusver wel de meest geestige, zonder dat de humor een zorgvuldige beschrijving van de eigenaardigheden van de autistische gedachtenwereld in de weg staat. Dat de liefde in staat blijkt die eigenaardigheden met een onwaarschijnlijk gemak aan het wankelen te brengen, nemen we omwille van de goede afloop graag voor lief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden