Horror / Sci-fi

The Ring Two

Herhaling van zetten

David Sneek

Nakata, die in eigen land naam maakte met de horrorfilms Ringu en Ringu 2, heeft de regie overgenomen van de Amerikaanse variatie op de serie. Maar terwijl de eerste Engelstalige aflevering, geregisseerd door Gore Verbinski, redelijk trouw was aan het Japanse origineel, wordt in The Ring Two het scenario van Ringu 2 niet gevolgd. Wel is de film in veel opzichten een kopie van de eerdere Ring.

De dodelijke videoband, die in het eerdere deel slachtoffers maakte, komt alleen in de openingsscène van het vervolg terug. Wanneer Naomi Watts, opnieuw als moeder die voor haar kind vecht, de tape heeft vernietigd, duikt het kwaad in andere vormen op. De geest van het meisje Samara, dat voorheen via VHS-spelers en tv-schermen doodde, dreigt zich nu meester te maken van Watts zoontje. Om dat te voorkomen moet ze meer te weten komen over het verleden van het meisje, en haar historische onderzoek lijkt weer heel sterk op de zoektocht uit de vorige film.


Daarin werd het leven van Samara bij haar adoptie-ouders getoond, nu wordt haar echte moeder gevonden. Die herhaling van zetten is een zwaktebod. De makers proberen dat te verdoezelen met een ruim assortiment aan effecten en schijnbewegingen, zoals de traditionele griezelscène die een nachtmerrie blijkt te zijn.


Nakata citeert daarbij vrijelijk uit eigen werk. Overal in de film druppelt en stroomt het water binnen dat zo dominant aanwezig was in zijn ingetogen griezelfilm Dark Water, waarvan overigens ook een Engelstalige remake onderweg is. Net als in zijn andere films toont hij de relaties tussen ouders en kinderen vanuit een ongemakkelijk perspectief.


Maar zonder de sterke opbouw en structuur van de eerdere Ringu en Ring-films blijven die motieven oppervlakkig. The Ring Two heeft de trucs en schrikeffecten van een goede horrorfilm, maar geen goed idee om de geslaagde momenten in een spanningsboog te plaatsen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden