Fake documentaire

The Reunion

Aanstellerig, maar vol sociologische juweeltjes

Voor wie ooit intens gepest werd op school moet het een wensdroom zijn: twintig jaar later de reünie verstoren. Anna Odell, een frêle Zweedse kunstenares met verschrikte blik, tingelt op haar glas tijdens het gezamenlijk diner; zij wil óók even speechen. En confronteert al die van nostalgie overlopende oud-klasgenoten met haar kijk op de schooltijd: getreiterd en buitengesloten werd ze, niemand nam het ooit voor haar op. 'Dit is geen therapie Anna', riposteert een klasgenoot, 'dit is een feestje'.

Ze speelt zichzelf, die Anna Odell, in haar eerste speelfilm. De echte klasgenoten van de filmmaakster 'vergaten' haar uit te nodigen voor de reünie, dus maakte ze een driekwartier lange fictiefilm over hoe die avond had kúnnen verlopen. En nodigde ze de klas uit te komen kijken. Dit documentaireachtige deel van het tweeluik The Reunion is noodgedwongen ook nagespeeld: de klasgenoten die Odell te woord wilden staan, deden dat enkel zonder draaiende camera. Ze vonden haar raar, daar komt het op neer. Toen als kind, en nu nog. Daar valt ook wel iets voor te zeggen: Odell werd in Zweden bekend toen ze een suïcidepoging fingeerde op een brug, naar later bleek als afstudeerproject.

Dat The Reunion geen warboel wordt, met al die Droste-effecten en verschillende geacteerde werkelijkheden, is een compliment aan Odell de regisseur. Als filmpersonage blijft ze echter diffuus: zoekt deze vrouw echt antwoord op de vraag waarom ze zo werd gepest, of is ze uit op een performance-project? Er kleeft iets aanstellerigs aan The Reunion, maar onder de nagespeelde gesprekjes zitten sociologische juweeltjes; die bochten waarin de oud-klasgenoten zich wringen bij het afschuiven van hun aandeel bij het pesten. Niemand komt dichter bij elkaar in The Reunion. Kind en volwassene zijn precies even hardvochtig, of raar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden