The princess strikes back

De Amerikaanse actrice Carrie Fisher, oftewel Leia uit Star Wars, is op 60-jarige leeftijd overleden. De Volkskrant besprak recent nog haar biografie. Lees het artikel hier terug.

Ze was 19, de producers vonden dat ze 5 kilo moest afvallen, crewleden voerden haar drank en tegenspeler Harrison Ford zoende de dronken Carrie Fisher zonder iets te vragen. Welkom op de Star Wars-set vóór de hype.

Harrison Ford en Carrie Fisher in 1976 Beeld getty

Eerlijk is eerlijk: de belangrijkste reden om The Princess Diarist te lezen, is dezelfde reden dat je bij de kapper tóch altijd even de roddelbladen doorbladert en op nu.nl de achterklap-berichtjes bijhoudt. Pure, ordinaire, moeilijk te bedwingen sensatiezucht.

In haar autobiografie namelijk doet de Amerikaanse actrice Carrie Fisher (60), oftewel Leia uit Star Wars, een pikante bekentenis. De vrouw die wereldberoemd werd als de stoere, slimme Star Wars-prinses (vrouwen wilden haar zijn, mannen wilden haar beminnen), de vrouw die twee knotjes aan weerszijden van haar hoofd kon dragen zonder er belachelijk uit te zien, bleek al veertig jaar een geheim te hebben.

Tijdens het filmen van de eerste Star Wars-film in 1976 had ze een affaire met haar getrouwde, 14 jaar oudere tegenspeler Harrison Ford. Jazeker, Star Wars-fans, jullie prinses Leia, die in haar gouden bikini in menig jongensfantasie figureerde, deed het met ruige held Han Solo. De bekentenis, vorige maand, was wereldnieuws en hét onderwerp van gesprek bij Fishers uitgebreide publiciteitstour bij het verschijnen van haar boek.

Fisher baseerde The Princess Diarist op de dagboeken die ze als 19-jarige bijhield tijdens het filmen. Het boek bestaat voor de helft uit de letterlijke dagboekfragmenten. Het andere deel is een recentelijk geschreven terugblik op die periode. Ze vertelt daarin zoals Amerikaanse sterren praten in talkshows: elke gebeurtenis, pijnlijk of niet, wordt omgevormd tot geestige anekdote.

Carrie Fisher als Star Wars-personage Leia

The Princess Diarist

Carrie Fisher
257 pagina's
€23,99
Blue Rider Press

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar in 1976 was Star Wars ver verwijderd van het wereldwijde franchisefenomeen dat het nu is. Het was een lowbudget sciencefictionfilm die werd opgenomen in Engeland, meer niet. Fisher, dochter van de beroemde Singin' in the Rain-actrice Debbie Reynolds en zanger Eddie Fisher, verwachtte er niet veel van. Ze zat nog op de toneelschool toen ze gecast werd als Leia.

Fisher omschrijft uitgebreid hoe ze op de set in de armen belandde van de destijds onbekende Ford, nog voor ze een normaal gesprek met hem had gevoerd. Tijdens een verjaardagsfeestje van regisseur George Lucas had een aantal Britse crewleden Fisher - die verder nooit dronk, eigenlijk niemand kende en een grote bek opzette - toch aan de alcohol gekregen.

Vervolgens wilden ze de dronken jonge actrice 'voor de grap ontvoeren', zoals Fisher het omschrijft. Op dat moment greep Ford in, redde Fisher uit de handen van de crewleden en nam haar mee naar een etentje. Hij kuste haar op de achterbank van een auto. Je kunt het verhaal lezen als een bouquetreeks, maar ook als een verontrustend relaas van een van de weinige jonge vrouwen op een filmset in de jaren zeventig.

Hoe het tweetal vervolgens de weekends doorbracht in de drie maanden dat ze samen waren? Fisher weet er nog maar weinig van, waarschijnlijk door de wiet die ze tijdens hun rendez-vous'tjes rookten, vermoedt ze. 'En als ik het me kon herinneren, waar hebben we het dan over? Softporno voor hardcore scifi-fans?'

Wat staat er dan wél in het boek? 'Hij was zo knap', mijmert Fisher herhaaldelijk. Zwijgzaam ook. Ondoorgrondelijk. Wie zichzelf als 19-jarige ook heel volwassen voelde en verliefd is geweest, zal de gedichten en het quasifilosofisch getuttebel over de liefde uit de dagboekfragmenten bekend voorkomen. 'Het is alsof je het slotje van het dagboek van je coole, oudere zus hebt opengewrikt en erachter komt dat ze het de hele tijd al met de knapste jongen van de school doet', schreef een recensent van de L. A. Times - en zo is het precies.

Het is een wonderlijke gedachte: terwijl Fisher, zonder dat iemand het al wist, filmgeschiedenis schreef, zat ze met haar dromerige twintigerhoofd vooral bij Ford. Maar voor veel Star Wars-fans moet het teleurstellend zijn dat Fisher weinig harde feiten kan reproduceren. 'Ik herinner me niet veel van de volgorde waarin we scènes filmden of wie ik als eerste leerde kennen', waarschuwt Fisher al vrij vroeg in haar boek. 'Niemand kon destijds weten dat (...) informatie over Star Wars extreem gewild zou worden. Dat er een onstilbare honger zou komen naar dit soort details, als naar voedsel tijdens een wereldwijde hongersnood.'

Netjes

Is het netjes om eenzijdig een veertig jaar oude affaire te onthullen? Fisher zegt dat ze Harrison Ford vooraf de kans heeft gegeven om bezwaar te maken, maar dat hij niets van zich heeft laten horen. De inmiddels 74-jarige Ford scheidde in 1979 van de echtgenote die hij met Fisher bedroog. Zelf redeneert Fisher in haar boek: 'De mensen die ik wellicht boos gemaakt heb, hebben daar nu de energie niet meer voor. En indien wel, dan heb ik de energie niet meer om me schuldig te voelen.'

Maar ondanks het gebrek aan sensationele details en ondanks dat soms irritante, grappende toontje zit er best wat interessants in het boek. Fishers verhaal over hoe Leia aan haar twee karakteristieke haarknotjes kwam, bijvoorbeeld, is grappig én zegt veel over de filmindustrie: Fisher veinsde bij een kapseltest enthousiasme over de haardracht omdat ze bang was dat regisseur Lucas anders te lang naar haar zou kijken - en zou opmerken dat ze de 5 kilo die ze van de producers moest afvallen nog niet kwijt was.

Boeiend zijn haar verhalen over de eenzaamheid op de filmset en over de publiciteitstour waarvoor ze filosofielessen nam omdat Ford steeds filosofen citeerde. Maar het interessantst is Fishers gecompliceerde haat-liefde-relatie met haar personage, prinses Leia. Het overdonderende succes van Star Wars leverde haar onverwacht wereldroem op. Ze hoeft nog steeds maar een middagje handtekeningen te zetten om weer even financieel vooruit te kunnen.

Aan de andere kant: ze komt nooit meer van het Leia-label af. Fisher is nog steeds dol op het krachtige personage, schrijft ze, maar de rol overschaduwt haar. Voor veel mensen zijn zij en Leia één. Met The Princess Diarist laat ze Carrie zien: een doodgewoon 19-jarig meisje dat veel minder controle over haar leven had dan ze dacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden