Theater

The Poverty Peepshow toont wat krachteloos, maar het slot is verrassend ★★★☆☆

De makers willen de eenzijdige beeldvorming rond armoede aan de kaak stellen.

Vincent Kouters
The Poverty Peepshow van Younggangsters. Beeld Bart Grietens
The Poverty Peepshow van Younggangsters.Beeld Bart Grietens

In duo’s mogen we de stormram oppakken en de gammele deur van wanbetaler Barend openbeuken. Lachen. Zo begint The Poverty Peepshow, een als zinderende attractie – ‘het spookhuis van de armoede’ – aangekondigde productie van Younggangsters op het Over het IJ Festival in Amsterdam, die al snel de vorm aanneemt van een reguliere voorstelling met een tribune.

Regisseur Annechien de Vocht en tekstschrijver Michael Bijnens willen de eenzijdige beeldvorming rond armoede aan de kaak stellen. Zoals altijd bij Younggangsters is de vorm over de top. In een huiselijk decor dat doet denken aan een Amerikaanse sitcom vindt de ‘reallife-uithuiszetting’ van Barend plaats. De deurwaarder vertelt ons enthousiast over de geneugten van haar vak. Daarna mogen we bieden op ouwe meuk, zoals blikjes Schultenbräu en een vieze bank. Enkele van die spullen beginnen opeens terug te praten en vertellen gezamenlijk het verhaal van arme Barend. Heel boeiend of verrassend is dat verhaal niet. De clichés waar het de makers om te doen is, worden droogjes afgevinkt. Alle kolder en meligheid (liedjes!) tussendoor toont bovendien wat krachteloos.

Wel verrassend is het slot. Zonder hier al te veel te willen verklappen, kan wel worden gezegd dat een aantal van de dubieuze keuzen hier alsnog op zijn plaats vallen. De pruiken, dikmaakpakken en platte accenten verdwijnen om ons zo zicht te geven op een echt verhaal over armoede. Waaruit blijkt dat je ook met een afgeronde HBO-studie, met vrienden en zonder verslavingen domme financiële keuzen kunt maken. Dat verhaal, hoe moralistisch soms ook, voelt opeens levensecht, zodat The Poverty Peepshow je, tegen alle eerdere verwachtingen in, alsnog weet te raken.

The Poverty Peepshow

Theater

★★★☆☆

Door Younggangsters. Tekst Michael Bijnens, regie Annechien de Vocht.

10/7, Over het IJ Festival, Amsterdam. Aldaar t/m 18/7. Van 27/8 t/m 5/9 in Delft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden