Actie / Thriller / Misdaad

The November Man

Ook Brosnan op dreef kan film niet redden

Pauline Kleijer

Even lijkt de Koude Oorlog weer helemaal terug, in The November Man. Maar zo glashelder is de actiethriller van Roger Donaldson (Thirteen Days, Dante's Peak) nu ook weer niet. De bad guys bevinden zich zowel aan Russische als aan Amerikaanse zijde.

Oud-CIA-agent Peter Devereaux (Pierce Brosnan) laat zich overhalen nog een laatste klus te doen. Uiteraard verloopt die niet zo soepel als gehoopt. Bij zijn pogingen belastende informatie over een Russische presidentskandidaat te bemachtigen, krijgt Devereaux niet alleen half Oost-Europa, maar ook zijn eigen CIA achter zich aan. De verhaaldetails blijven vaag en onbegrijpelijk; vermoedelijk kende het scenario meerdere versies, waarvan een verknipt geheel overbleef.

Actiethrillers roepen vaker meer vragen op dan ze beantwoorden, maar deze maakt het wel heel bont. Zelfs Brosnan (ex-James Bond), de ideale man voor elke spionageklus, weet de ongerijmdheden niet recht te strijken. Hij is goed op dreef, maar zijn personage is verbijsterend onvoorspelbaar. Ergens in The November Man schuilt een degelijke, cynische thriller, die duidelijk maakt dat geweld, zoals macht, altijd corrumpeert. Maar die film gaat verloren tussen alle lawaaiige, rommelige en onlogische actiescènes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden