AlbumrecensiePop

The National maakt ruim baan voor vrouwenstemmen op I Am Esay To Find – dat is even wennen ★★★★☆

Voor hun achtste album wilde The National alles anders aanpakken. Na bijna twintig jaar mocht zanger Matt Berninger weleens wat tegenwicht krijgen. Een risico, want het eigen geluid van de Amerikaanse band berust mede op diens diepe bariton; soms mompelend, dan weer toewerkend naar een emotionele uitbarsting. Veel van de spanning in het door de broers Aaron en Bryce Dessner vormgegeven muzikale universum is te danken aan Berningers stem.

Op I Am Easy To Find wordt Berninger bijgestaan door vrouwelijke vocalisten, onder wie de van David Bowie bekende. Het openingsnummer You Had Your Soul With You wordt meteen door haar bezwerende donkere stem opengebroken. Waarna de weg wordt vrijgemaakt voor dameskoortjes en duetten (met onder anderen Lisa Hannigan, Sharon van Etten en Mina Tindle) die het vaak zwaar aangezette oude National-geluid verlichten.

Het is even wennen, dat zeker. Ook omdat veel van de zestien composities hun geheimen niet snel openbaren. Dat zijn we wel gewend van The National, maar je moet er toch enige moeite voor doen.

Het helpt om de door Mike Mills gemaakte gelijknamige film op YouTube te kijken. Fragmenten van een aantal stukken keren er in terug en je begrijpt meteen waarom vrouwen bij The National nu de ruimte krijgen.

Geforceerd anders klinkt I Am Easy To Find geenszins. Hey Rosey en Light Years zijn mooie, herkenbare National-liedjes. Het wat gejaagde Where Is Her Head klinkt misschien iets te veel als Arcade Fire maar Not In Kansas kan nu al een hoogtepunt in de National-catalogus worden genoemd.

Er gebeurt veel op dit album. Te veel om snel te kunnen behappen. Maar de 63 minuten speeltijd heeft The National uiteindelijk toch nodig om de nieuwe laklaag op hun sound optimaal te laten glimmen.

Pop

The National

I Am Easy To Find

4AD/Beggars

4 sterren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden