The Naked Gun, Another Year, My Little Princess

Bart Koetsenruijter
null Beeld The Naked Gun
Beeld The Naked Gun

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (David Zucker, 1988)

RTL 4, 13.10-15.00 uur.

Het begon in 1977, met The Kentucky Fried Movie, daarna volgden Airplane! (1980) en de tv-serie Police Squad (1982). Rode draad: melige humor. En wat ze ook bond: ze zijn in wisselende samenstelling gemaakt door het driemanschap David en broer Jerry Zucker en hun vriend Jim Abrahams. Het trio mag zich daarmee de bakermat noemen van een generatie platte komedies (Police Academy, Porky's) die het einde van de vorige eeuw tekende. Hoofdrolspeler in Police Squad, Leslie Nielsen, draagt ook de drie films die het trio als een spin-off ervan maakte. De in 2010 overleden Nielsen was lang een kleurloze serieuze acteur, wiens carrière op zijn 54ste een onverwachte wending kreeg toen hij als komisch acteur opdook in de vliegrampenfilmparodie Airplane. Zijn politie-inspecteur Frank Drebin werd onsterfelijk. De man die onbedoeld komisch is omdat hij te vaak dingen letterlijk neemt, is niet altijd leuk, maar vaak wel. Die constatering, ruim 25 jaar later, zegt iets over de kwaliteit van The Naked Gun. En er zit meer opvallends in. Zoals de scène die, net als bij James Bond, voorafgaat aan de titelsequentie. Daarin is in Beiroet een opmerkelijk gezelschap bijeen dat voornemens is Amerika van de kaart te vegen: Idi Amin, Khadaffi, Arafat, Gorbatsjov en Khomeini. Dat heeft zo veel tijd later, en juist nu, ook wel weer een geruststellend effect.

Another Year (Mike Leigh, 2010)

Arte, 13.45-15.50 uur.

Opvallend goedgemutste en zachtmoedige film van de vooral om zijn bijtend cynische films bekend staande Engelse cineast Mike Leigh (Naked, Vera Drake). Hij voert hier het welgestelde oudere echtpaar Tom en Gerri (Jim Broadbent en Ruth Sheen) ten tonele, dat aan de lopende band familieleden, vrienden en bekenden ontvangt. Waarom doen ze dat? Het valt op dat al die mensen het beduidend minder goed voor elkaar hebben dan zij. Is derhalve sprake van altruïsme of egoïsme? Een oordeel velt Leigh niet, hoezeer een boodschap ook voor het oprapen ligt. Daarvoor is het van seizoen naar seizoen glijdende scenario te los en open van structuur. Met lange takes en overzichtelijke groepsportretten geeft Leigh je alle kans om zelf tot een mening te komen over al die in en uit het verhaal glippende personages. Daarbij laat hij de teugels nooit helemaal vieren; het zijn juist de kleine, bijna onopvallende details die je gedachtegang voorzichtig doorprikken en weer een andere kant op sturen. De nasynchronisatie zal doorbijten zijn, maar eronder huist een film om te koesteren.

My Little Princess (Eva Ionesco, 2011)

TV 5, 21.00-22.45 uur (Nederlands ondertiteld).

De Franse actrice en filmmaakster Eva Ionesco (1965) was als kind de muze van haar moeder, de kunstenares Irina Ionesco. Dat klinkt onschuldig, maar de foto's die Irina van Eva maakte, waren dat niet: het meisje moest steeds gewaagdere, erotische poses aannemen, geheel of gedeeltelijk naakt.Tegenwoordig zou jeugdzorg er een stokje voor steken, maar in de jaren zeventig leverden de foto's Irina Ionesco een succesvolle kunstcarrière op. Hoe de inmiddels 46-jarige Eva zelf over dat verleden denkt, is te zien in de speelfilm My Little Princess (die in Nederland in de bioscoop werd uitgebracht onder de titel I'm Not A F**king Princess). Daarin wordt Irina (Isabelle Huppert) afgeschilderd als een egoïstische, onbetrouwbare moeder. Eva zelf is in de film een 10-jarig monstertje-in-wording, uit het lood geslagen door haar merkwaardige opvoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden