The Muslim Brotherhood

De Moslimbroeders hebben hun goede reputatie snel verspeeld

Henk Müller

Het gaat niet goed met de Moslimbroederschap. In de ruim tien maanden dat president Morsi namens de Broederschap in Egypte aan de macht is, heeft hij de goede reputatie die de organisatie in decennia had opgebouwd grote schade toegebracht. De Broederschap was van en voor het volk, niet corrupt en voor invoering van de sharia die het land de uitweg zou bieden uit het politieke, economische en morele moeras dat de afgezette president Mubarak had nagelaten.

Midden-Oostenexpert Alison Pargeter schetst een helder beeld van de geschiedenis van en de machtsovername door de Moslimbroeders. Zij wijst erop dat de organisatie moet laveren tussen de salafisten, radicale moslims die vooral steun krijgen van de Golfstaten, meer liberale moslims die de zakenwereld in handen hebben en niet te vergeten het Westen dat Egypte, als de nood aan de man komt, van de ondergang moet redden. Het resultaat van dat schipperen is een opportunistisch en farizeïsch gebruik van de sharia.

Alles wat de Broederschap doet, blijkt naadloos samen te vallen met de sharia. De elite lucratieve miljardencontracten geven is sharia, om westerse én islamitische buitenlandse steun bedelen is sharia, op bezoek gaan bij erfvijand Iran zoals Morsi onlangs deed, is sharia. Kritiek op hem is weer géén sharia. Met als gevolg dat onder zijn leiding meer journalisten zijn opgepakt wegens belediging van de islam dan onder het 30-jarige bewind van Mubarak. Wel sharia is het zojuist afgevaardigde, zeer gedetailleerde verbod om christenen te feliciteren met Pasen dat de Kopten deze week vieren. Christenen volgen, aldus de fatwa (religieus decreet), immers een ketterse leer als ze geloven dat Jezus is opgestaan.

Onder Egyptenaren groeit de onvrede over het opportunistische geschipper. De Broeders blijken niet langer van en voor het volk. Met de corruptiebestrijding wil het niet vlotten, evenmin als met het economisch 'beleid' dat het land aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

Uit onvrede heeft de helft van Morsi's naaste adviseurs inmiddels ontslag genomen. Ook het volk mort. De president heeft de laatste tijd voortijdig en op een holletje - de schoenen van woedende gelovigen vlogen hem om de oren - meerdere gebedsdiensten moeten verlaten. Van een glorieuze rol die de Moslimbroeders voor zich zagen weggelegd, is geen sprake. Wel van visieloos dilettantisme.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden