The Monastery – Mr. Vig & The Nun

‘Waarom is het zo belangrijk dat hier een klooster komt?’ vraagt de filmmaakster aan haar onderwerp. ‘Het is een oude wens van mij’, luidt diens antwoord....

Jan Pieter Ekker

De Deense documentairemaker Pernille Rose Grønkjær volgde gedurende vijf jaar de even excentrieke als krasse tachtiger Jørgen Laursen Vig. Hij wil zijn vervallen kasteel omtoveren in een orthodox klooster. Tijdens de verbouwing groeit er een bijzondere band tussen de Deense oud-priester en een Russische non, hoewel ze elkaars taal nauwelijks spreken en beiden zo koppig zijn als wat.

Tegelijkertijd groeit er een band tussen Mr. Vig en de filmmaakster. Het vertrouwen loont: The Monastery – Mr. Vig & The Nun is een intieme, indringende documentaire over de kracht van de liefde.

Grønkjær was al bezig met de montage toen ze bericht kreeg dat Vig ernstig ziek was geworden tijdens een reis naar India. Ze keerde direct terug naar het kasteel, waar de Russische non nog steeds aan het werk was. Grønkjaer filmt haar als ze op kerstmis een telefoontje krijgt dat Vig is overleden. Op het afgelopen IDFA, eind vorig jaar in Amsterdam, droeg de filmmaakster de Joris Ivens Award aan hem op.

Jan Pieter Ekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden