FilmrecensieThe Miracle of Sargasso Sea

The Miracle of Sargasso Sea is een duister psychodrama en een Lynchiaanse thriller in één ★★★☆☆

Angeliki Papoulia in ‘The Miracle of Sargasso Sea’.  Beeld
Angeliki Papoulia in ‘The Miracle of Sargasso Sea’.

‘Dit is wat er gebeurt in kleine stadjes’, orakelt de openbaar aanklager van het Griekse Mesolongi tijdens een hoogst ongemakkelijk, vriendschappelijk bedoeld dinertje. ‘Alles valt er uiteindelijk op de juiste plek.’ Zijn blik is strak op politiechef Elisabeth gericht.

Dit kan echt van alles betekenen op dit punt in het duistere psychodrama The Miracle of Sargasso Sea. Is het een dreigement? Een machtsspel? Wil hij haar op haar plaats zetten, of doen voelen dat ze gevangenzit in dat onooglijke kustplaatsje waar geen toerist op afkomt? Want er mogen in de Griekse film dan veel zaken onduidelijk zijn, maar niet dit: de verbitterde, alcoholverslaafde Elisabeth is absoluut niet op de juiste plek. En dat etentje voelt vreemd benauwend, door die hakkelige montage, met veel close-ups, die halve gesprekken die worden gevoerd over het Erbarme dich dat op de achtergrond klinkt.

The Miracle of Sargasso Sea begint tamelijk traditioneel, als een standaard politiefilm. Elisabeth (Angeliki Papoulia) is tien jaar geleden vanuit Athene ‘weggepromoveerd’ naar Mesalongi, waar zij nu woont met haar tienerzoon. Haar leven loopt parallel aan en contrasteert met dat van Rita (Youla Boudali), de zus van een manipulatieve nachtclubeigenaar, die net weer is teruggekeerd naar het stadje waar ze is opgegroeid. Ze wordt geplaagd door surrealistische visioenen, over Jozef en Maria bijvoorbeeld, die allengs gruwelijker en bloederiger worden.

Papoulia en Boudali zijn geweldig, en het wordt alleen maar beter als de levens van hun personages elkaar niet lang na dat rare etentje kruisen – er is iets met een lijk, natuurlijk, in deze Lynchiaanse thriller van regisseur Syllas Tzoumerkas (Homeland, A Blast).

Terwijl de puzzelstukjes langzaam maar zeker in elkaar vallen, lijkt het of Tzoumerkas en coscenarist Boudali grotere thema’s willen aansnijden, over gefnuikte vrouwelijke ambities, of over trauma, maar scherp maken ze dat niet. Desalniettemin blijft de sfeer van dat stadje, waar iedereen elkaar kent en in een psychische houdgreep houdt, nog tot na de aftiteling lekker beklemmend.

The Miracle of Sargasso Sea

Thriller

★★★☆☆

Regie Syllas Tzoumerkas

Met Angeliki Papoulia, Youla Boudali, Christos Passalis

120 min., te zien via Picl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden