Actie / Thriller / Misdaad

The Lone Ranger

Weinig doorsnee-blockbuster met zonderlinge held in de hoofdrol. Depp blijft ongrijpbaar

Bor Beekman

Het is allemaal de schuld van die vooringenomen Amerikaanse critici. Zo riep een boze Johnny Depp deze week. The Lone Ranger, bedoeld als begin van een uit te bouwen blockbusterreeks à la Pirates of the Carribean, is eerder deze zomer in eigen land geflopt. Zie 'm niet, schreven sommige prominente kranten, letterlijk.

Tja. Aan The Lone Ranger valt heus wel een en ander te prijzen. Al was het maar dat de bewerking van de radioserie uit de jaren dertig weinig doorsnee is voor een blockbuster en de kijker opzadelt met een hoogst zonderlinge held: Tonto, de getraumatiseerde indiaan. Johnny Depp speelt hem apathisch, met een dooie vogel op zijn hoofd die hij aanhoudend nootjes voert, ook lang nadat zoiets nog leuk is.

Gore Verbinski, die ook de eerste Pirates-delen regisseerde, vangt zijn western aan in 1933, als een klein jongetje een wildwesttentoonstelling bezoekt, met opgezette beer en een overmatig gerimpelde nobele wilde, waarin heel ver weg Depps doffe blik schuilgaat. Tonto, de verteller van de film, voert ons terug in de tijd, toen hij als rondolende Comanche de kompaan werd van een ranger.

The Lone Ranger toont de wordingsgeschiedenis van het illustere duo. Aanvankelijk jagen die afzonderlijk op een kannibalistische outlaw (een fraai schmierende William Fichtner), tot de indiaan en cowboy inzien dat het samen beter gaat. In grote lijnen bevat de film veel van wat de piratenfilms zo aanstekelijk maakte: uitzinnige personages, rijk aangeklede spektakelscènes en eindeloze achtervolgingen, ditmaal tegen de achtergrond van de transcontinentale spoorwegbouw. Wat mist is een coherente regievisie.

Verbinski last zijn film aaneen alsof hij per scène een andere leeftijdsgroep bedient. Doof voor het grote verschil tussen het spel van zijn hoofdrolspelers. Depp blijft ongrijpbaar en is vaak net niet grappig. Lone Ranger Armie Hammer (The Social Network) acteert alsof hij voor 6-jarigen staat.

Blijf maar even weg, denk je dan, als de cowboy en indiaan na 150 minuten gebroederlijk uit beeld rijden, op naar nieuwe avonturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden