The Jungle Book, en waarom u deze film moet zien

Wekelijks selecteert de Volkskrant nieuwe films die u niet mag missen. En een paar die u met gerust hart kunt overslaan. Deze week draait om de nieuwste versie van The Jungle Book, die de standaard zet voor computeranimatie en de jungle weer eng maakt.

Jantien Kingma
Neel Sethi als Mowgli en Bagheera, zijn strenge mentor (met de stem van Sir Ben Kingsley). Beeld Disney
Neel Sethi als Mowgli en Bagheera, zijn strenge mentor (met de stem van Sir Ben Kingsley).Beeld Disney

Iedereen kent het verhaal van het jongetje dat opgroeit in de jungle en kan het lijflied van Baloe de beer mee neuriën. I wanna be like you, I wanna talk like you, Walk like you, too-oo-oo. En nu is er de remake van The Jungle Book uit 1967, in animatievorm. Risico? Ja. Voor je het weet wordt de fijne jeugdherinnering aan de Disney-film verpest. Geslaagd? Zeker.

Behalve Mowgli (het debuut van de 12-jarige Neel Sethi), is bijna alles in Jungle Book digitaal gefabriceerd. Veel bekende acteurs hebben daarbij hun stem verleend aan deze film van Jon Favreau (Iron Man en Chef). Bill Murray is verantwoordelijk voor de stem van Baloe de beer, Christopher Walken is Koning Louie, Jupita Nyong'o is wolvenmoeder Raksha, Sir Ben Kingsley speelt Bagheera, Idris Elba is verantwoordelijk voor de haatdragende tijger Shere Khan en Scarlett Johansson is de python die Mowgli verleidt.

Recensiespiegel

de Volkskrant

Anders maar vertrouwd

Volkskrant-recensent Pauline Kleijer is te spreken over de remake. 'The Jungle Book is zowel compleet anders als prettig vertrouwd. Over tien jaar zal de film misschien alweer verouderd ogen, maar op dit moment zet The Jungle Book de standaard voor computeranimatie. Terwijl Favreau zich opnieuw bewijst als behendig regisseur, combineert Disney hart voor de eigen geschiedenis met moderne magie.' Vier sterren.

Ook NRC Handelsblad (vier sterren) is positief verrast door The Jungle Book en noemt de film aanstekelijk en zelfs een verbetering ten opzichte van het origineel. Dit ligt met name aan Bull Murray, die meer dan zijn stem leende aan Baloe de beer. 'Hij lijkt hem in de nieuwe versie van The Jungle Book volledig te bezielen. Van de lodderige oogopslag, die een diep verlangen naar slaap verraadt, tot de flegmatieke façade, waaronder toch een lieve lobbes schuilt.'

Eindelijk: Disney maakt de jungle weer eng

Disney heeft een nieuwe versie gemaakt van The Jungle Book, zijn klassieker uit 1967. Dit keer dichter op de oorspronkelijke vertellingen van Rudyard Kipling. Laat de kleintjes maar thuis. Lees hier het achtergrondverhaal (+).

Mowgli met Baloo de beer. Beeld Disney
Mowgli met Baloo de beer.Beeld Disney

'Een leuke, synthetische kopie' noemt de recensent van Het Parool de nieuwste The Jungle Book en geeft de film drie sterren. 'In de nieuwe versie van The Jungle Book zoekt regisseur Jon Favreau de grenzen op met intimiderende stemmen en de alom gevreesde Shere Khan, maar ook met de effecten waarmee de natuur wordt nagebootst.'

Buiten Nederland wordt The Jungle Book eveneens ontvangen. Wat is in godsnaam eigenlijk het nut van een nieuwe versie van Disney's meesterwerk?, vraagt de recensent van The Guardian (vier sterren) zich af. Niets anders dan een verschrikkelijk mooie, spannende, spectaculaire, grappige en leuke film te maken, luidt het antwoord dat hij zichzelf geeft. De levensecht ogende digitale animatie, gecombineerd met de ouderwetse manier van een verhaal vertellen, geven het origineel een ingenieuze draai.

'Magisch'

Ook Rolling Stone is uitermate positief. 'Regisseur Jon Favreau tovert een magische plek om in te verdwalen. The Jungle Book is een visueel wonder dat een directe weg snijdt naar het hart. Favreau heeft iets unieks en onvergetelijks gemaakt.' Vier sterren.

Het is duidelijk: in het buitenland regent het sterren voor The Jungle Book. Independent.co.uk geeft de animatiefilm er maar liefst vijf. 'Baanbrekend en magisch' noemt hun recensent de film. Hij is te spreken over Neel Sethi in de rol van Mowgli. 'Hij zet een opmerkelijke prestatie neer, als enige levende karakter in de film, acterend voor een blauw scherm. Dit doet hij op een overtuigend felle manier.'

The Jungle Book Regie: Jon Favreau. Met: Neel Sethi. 105 min., in 140 zalen.

null Beeld Disney
Beeld Disney
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden