SerierecensieThe Haunting of Bly Manor

The Haunting of Bly Manor is horror op instapniveau ★★★☆☆

In de nieuwe horrorserie op Netflix speelt het immense landhuis de hoofdrol. Het is een fraai huis met veel verborgen figuren, maar zo eng als in The Haunting of Hill House wordt het niet.

Mark Moorman
null Beeld Filmstil
Beeld Filmstil

In 2018 maakte Mike Flanagan veel indruk met zijn serie The Haunting of Hill House, gebaseerd op de roman van Shirley Jackson, in deze krant ‘een tergende afdaling in de waanzin‘ genoemd. En hoewel de casting uitstekend was, met Michiel Huisman in een van zijn beste rollen, werd de echte hoofdrol gespeeld door het gedoemde landhuis zelf, waarvan de labyrintische plattegrond eigenlijk voor iedere bewoner verschilde – aangezien iedereen gevangen zat in zijn eigen herinneringen en spookbeelden. Het was niet bepaald horror light, waarbij Flanagan ons meesterlijk vanuit de donkere uithoeken van het beeld de stuipen op het lijf joeg.

Stilistisch doet de nieuwe serie van Flanagan – geen vervolg – weer sterk denken aan zijn eerste Netflixreeks, en ook een aantal uitstekende acteurs keren terug. Ook hier speelt het huis, ditmaal Bly Manor, in heden en verleden, aan deze en gene zijde, weer de hoofdrol. Nu met meer aandacht voor het terrein van het landgoed, met nadruk op een ven dichtbij.

The Haunting of Bly Manor is ditmaal gebaseerd op The Turn of the Screw, een novelle van de Amerikaanse schrijver Henry James (wie leest hem nog?), een kleine klassieker in het horrorgenre, waarbij je je bij James blijft afvragen of de dingen echt gebeuren of alleen maar in het hoofd van een nanny. Bij James blijft ze anoniem en in de serie heet ze Dani (een rol van Victoria Pedretti, eerder te zien in de eerdere The Haunting, maar ook in het tweede seizen van You – eveneens op Netflix).

Dani wordt ingehuurd om te zorgen voor twee jonge getraumatiseerde kinderen, die vlak na elkaar hun ouders en de vorige nanny hebben verloren, die op een dag in het vennetje in het bos dreef. Er wonen meer mensen in en om Bly Manor en al snel is het duidelijk dat er ongeziene krachten aan het werk zijn. En dan neemt Dani zelf ook nog een akelig trauma mee, in de vorm van een dode verloofde die nog niet helemaal klaar met haar is.

Er staan al weer mooie handleidingen online, waarin het immense landhuis, een fraaie opvolger van Hill House, beeld voor beeld ontleed wordt, op zoek naar de vele verborgen gedaanten in schaduwen, reflecties en schilderijen. Maar toch is het horrorgehalte van een andere orde dan in Hill House, dit is toch meer een instapmodel spookhuis, niet veel enger dan de latere Harry Potterfilms. Hill House was een soort rauwe weerspiegeling van een getraumatiseerde familie, die nooit helemaal voorbij de verschrikkelijke gebeurtenissen uit hun jeugd waren gekomen, terwijl The Haunting of Bly Manor meer een diep-melancholieke overpeinzing biedt over de zoektocht naar ware liefde. Een queeste die ergens op de bodem van dat vervloekte meertje eindigt.

De reacties online lopen ook nogal uiteen. Teleurgestelde horrorfans die Hill House missen, maar ook enthousiaste kijkers die in de schaduwen van Bly Manor een onverwacht liefdesverhaal tegenkomen.

The Haunting of Bly Manor

Drama/horror (9-delig)

★★★☆☆

Een serie van Mike Flanagan

Met Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, T‘Nia Miller

Te zien op Netflix

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden