The Guardian gaat 'n maatje kleiner

De komende week zullen bij alle Britse kiosken nieuwe krantenrekken worden geïnstalleerd, geschikt om een krant van een heel nieuw formaat uit te stallen....

De omschakeling, inclusief de aanschaf van nieuwe persen, zal 120miljoen euro kosten. De herlancering van de krant zal gepaard gaan met degrootste eenmalige marketingoperatie in de geschiedenis van het Britsedagbladwezen. Scott Trust - een stichting zonder winstoogmerk die eigenaaris van de krant - heeft dat er voor over. 'The Guardian is een krant diealtijd ver in de toekomst heeft gekeken', aldus een woordvoerder.

The Guardian noemt het zelf een historische stap die 'de meest moderneen opwindende krant moet opleveren naast de beste krantenwebsite terwereld'. 'Geen andere krant is zo goed gepositioneerd om te weten wat delezers en de adverteerders willen', zegt Carolyn McCall, de directeur vande krant. De nieuwe krant in Berliner-formaat (bekend van de Franse krantLe Monde) zal volledig in kleur zijn. De krant zal elke dag een apartesportbijlage hebben.

Hoofdredacteur Alan Rusbridger denkt dat met het nieuwe formaat de bandmet de lezers zal worden versterkt. 'Onze uitdaging was om trouw te blijvenaan onze journalistieke uitgangspunten. Hiermee hebben we online wereldwijdeen recordaantal lezers aan ons weten te binden. Tegelijkertijd moeten weook een moderne variant in druk kunnen aanbieden die een nieuwe generatielezers aantrekt.' Volgens Rusbridger zal de nieuwe krant de handzaamheidvan de tabloid combineren aan de gevoeligheid van de oude broadsheet.

Maar of het als een teken van kracht of van zwakte wordt gezien, hangtaf van het kamp waartoe men behoort. De journalisten van The Guardian zelfzien het als een positieve ontwikkeling, die van de concurrenten als eenpaniekmaatregel. In juli bedroeg de oplage van de krant 358.300, de laagstesinds 1978.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden