Actie / Thriller / Misdaad

The Grey

Thriller rond gekwelde wolvenjager dooft uit in onwaarschijnlijkheden

Kevin Toma

'Dit is waar ik hoor, omringd door mijn eigen soort.' Wolvenjager Ottway heeft het over de witte woestenij van Alaska, en over de door mens en maatschappij verstoten mannen die er werken. Terwijl zij oliepijpleidingen aanleggen, houdt hij de omgeving in de gaten; ziet hij een wolf en komt het dier te dicht bij, dan haalt hij precies en zonder aarzelen de trekker over.

En zo zit de gure sfeer er al goed in nog voor The Grey op gang is gekomen. Ottway, een man die door een wanhopige liefdesgeschiedenis naar het uiterste noorden gedreven is en zich elk moment een kogel door de kop zou kunnen jagen, wordt mooi robuust-neerslachtig neergezet door Liam Neeson; de trieste, verslagen blik die hij op de wereld werpt, kleurt de film nog somberder dan hij met alle pooltinten en een soundtrack vol desolaat wolvengehuil al is.

Ook nadat het vliegtuig van Ottway en zijn collega's onderweg naar huis is neergestort, en het groepje mannen in een door wolven beheerst niemandsland strandt, houdt regisseur Joe Carnahan (The A-Team) de aandacht nog lang vast. The Grey wil ook méér zijn dan een op adrenaline drijvende thriller, waarin het groepje overlevenden door de wolven langzaam (en bloederig) wordt uitgedund; dat merk je alleen al aan de breed uitgesponnen, rauwe en verstilde scène waarin een van de vliegtuigpassagiers direct na de crash aan zijn verwondingen overlijdt. En de wolvenroede, waarvan het alfamannetje steeds duidelijker tegenover groepsleider Ottway komt te staan, wordt soms bijna een symbolische, allegorische dreiging - misschien ook omdat de uit poppen, echte wolven en digitale effecten geboetseerde dieren soms fascinerend onrealistisch afsteken tegen hun omgeving.

Prachtig en beklemmend, hoe de ademwolkjes van de wolven opstijgen in de nacht. Toch haalt Carnahan al met al niet het maximale uit het gegeven. Dat ligt vooral aan het deels door hemzelf geschreven script; door de onwaarschijnlijkheden die zich in de tweede helft van de film opstapelen, is The Grey al ver voor de potentieel machtige finale uitgedoofd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden