The Grey, Le Havre, How I Spent My Summer Vacation / Get the Gringo

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
null Beeld geen
Beeld geen

The Grey (Joe Carnahan, 2011)

'Dit is waar ik hoor, omringd door mijn eigen soort.' Wolvenjager Ottway heeft het over de witte woestenij van Alaska en over de door mens en maatschappij verstoten mannen die er werken. Terwijl zij oliepijpleidingen aanleggen, houdt hij de omgeving in de gaten; ziet hij een wolf en komt het dier te dichtbij, dan haalt hij zonder aarzelen de trekker over.

En zo zit de gure sfeer er al goed in nog voor The Grey op gang is gekomen. Ottway, een man die door een wanhopige liefdesgeschiedenis naar het uiterste noorden is gedreven en zichzelf elk moment een kogel door de kop zou kunnen jagen, wordt mooi robuust-neerslachtig neergezet door Liam Neeson; de trieste, verslagen blik die hij op de wereld werpt, kleurt de film nog somberder dan hij met alle pooltinten en een soundtrack vol desolaat wolvengehuil al is.

Ook nadat het vliegtuig van Ottway en zijn collega's onderweg naar huis is neergestort en het groepje mannen in een door wolven beheerst niemandsland strandt, houdt regisseur Joe Carnahan (The A-Team) de aandacht nog lang vast. The Grey wil ook méér zijn dan een op adrenaline drijvende thriller, waarin het groepje overlevenden door de wolven langzaam (en bloederig) wordt uitgedund; dat merk je alleen al aan de uitgesponnen, rauwe en verstilde scène waarin een van de vliegtuigpassagiers direct na de crash aan zijn verwondingen overlijdt. En de wolvenroede, waarvan het alfamannetje steeds duidelijker tegenover groepsleider Ottway komt te staan, wordt soms bijna een symbolische, allegorische dreiging - misschien ook omdat de uit poppen, echte wolven en digitale effecten geboetseerde dieren soms fascinerend onrealistisch afsteken tegen hun omgeving. Prachtig en beklemmend, hoe de ademwolkjes van de wolven opstijgen in de nacht.

Veronica, 20.30-22.45 uur.

Le Havre (Aki Kaurismäki, 2011)

Normandische schoenpoetser Max ontfermt zich in zijn turquoise geschilderde huisje over een Afrikaans bootvluchtelingetje. Ook de kruidenier, de bakker en de kroegbazin springen bij, met een hartelijkheid die de film meteen de glans van een sprookje geeft - alsof het droeve, uiterst realistische onderwerp niet anders verdient. Alleen een genie als Kaurismäki kan uit de Europese migrantenproblematiek een warmbloedige, mild-tragikomische film als Le Havre smeden, zonder te vervallen in misplaatste sentimentaliteit. Ook door het typisch Kauriskmäkiaanse acteerwerk, dat op een niet te vatten manier even wezenloos als waardig is, gaan de moedig door het leven struikelende personages je meteen aan het hart. En net als in The Man Without a Past (2002) en Lights in the Dusk (2006) fleurt Kaurismäki het aftandse bestaan van zijn personages op met allerlei details, romantische muziek, volle kleuren en vergeefse gezelligheid. Een prachtig, ontroerend sprookje, dat de realiteit bepaald niet mooier maakt.

Arte, 20.15-21.45 uur.

How I Spent My Summer Vacation / Get the Gringo

(Adrian Grunberg, 2012) Mel Gibson belandt als Amerikaanse beroepscrimineel in de penitentiaire leefgemeenschap El Pueblito, een op feiten gebaseerd doch inmiddels gestaakt sociaal experiment van de Mexicaanse overheid. Gibson schreef zelf het scenario, waarin zijn personage zorgt voor een door de maffiabaas als persoonlijk bezit beschouwde jongen en diens mooie moeder. De regie liet Gibson over aan zijn voormalige assistent Adrian Grunberg. De met zorg aangeklede film is opgetuigd met wat gruizig realisme en wordt bevolkt door figuranten die linea recta uit het gevang lijken te zijn geplukt, maar betreft uiteindelijk een over de top actievehikel à la Lethal Weapon.

Veronica, 22.45-00.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden