The Great Pretender, The Secret World Of Lewis Carroll

De 6 interessantste programma's dit weekend, van de eenzaamheid van Freddy Mercury op NPO 3 tot een lastige familie geschiedenis op NPO Radio 1.

Freddy Mercury in 1988. Beeld Beeld uit de docu Freddie Mercury: The Great Pretender
Freddy Mercury in 1988.Beeld Beeld uit de docu Freddie Mercury: The Great Pretender

1. 3Doc: Freddie Mercury: The Great Pretender

Zaterdag, NPO 3, 22.45 uur

The great pretender, zo noemde Queen-frontman Freddy Mercury (1946-1991) zichzelf. De macho, extravagante showman die hij op het podium was, leek in niets op de verlegen, eenzame, gevoelige man die tijdens tournees naar huis belde om zijn katten te spreken. 'Alles wat ik op het podium doe is nep, geacteerd', zei hij in een interview, vier jaar voordat hij stierf aan aids.

Mercury was mensenschuw en vertrouwde zelden iemand, blijkt uit deze documentaire van Rhys Thomas uit 2012. 'Mensen kunnen zich moeilijk voorstellen dat ik me alleen voel, maar de waarheid is dat ik de ergste soort eenzaamheid ken. Als ik in een groep ben, kan ik me nog steeds de eenzaamste persoon op aarde voelen.'

Dit profiel toont een ongelukkige man, die graag een relatie wil, maar dat niet voor elkaar krijgt. 'Ik heb op het podium een monster gecreëerd', zegt de frontman van Queen hierover. 'Mensen verwachten dat ik ben zoals op de planken, maar in een relatie ben ik zacht als een perzik.'

2. The Secret World Of Lewis Carroll, Zaterdag

BBC 2, 22.00 uur

Eigenlijk had journalist Martha Kearney een lief portret willen maken van Charles Dodgson, ook bekend als Lewis Carroll, de auteur van Alice in Wonderland. Aanleiding was de 150ste verjaardag van zijn kinderklassieker, maar in Kearneys speurtocht langs liefhebbers, nazaten en experts was daar plotseling een naaktfoto van Lorina Liddell, het oudste zusje van Alice Liddell, het meisje uit de buurt op wie Carroll de heldin van zijn boek had gebaseerd.

De afbeelding werd gevonden in een Frans museum in een lijst met daarin de namen van Carroll en Lorina, en alhoewel niet valt te bewijzen dat de foto van Carroll was, gooit Kearney toch de knuppel in het hoenderhok: wat zegt deze vondst over de al veelbesproken relatie tussen Carroll en zijn minderjarige buurmeisjes, wil ze van de kenners weten.

'Voor zover ik weet was hij verliefd op Alice, maar hij onderdrukte die gevoelens en zou nooit de grens over zijn gegaan', liet Carrolls achterkleindochter en woordvoerder van de familie, Vanessa Tait, voorafgaand aan de uitzending van deze documentaire al weten aan de Britse krant The Telegraph. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

3. Dus ik ben Zondag

NPO 2, 19.30 uur

In deze reeks gaat filosofe Stine Jensen op reis om door middel van gesprekken met spraakmakende buitenlandse denkers onze identiteit te reconstrueren: wat maakt wie we zijn? In deze laatste aflevering draait het om de vraag: ben ik mijn lichaam?

Jensen bezoekt onder anderen de Amerikaanse neurowetenschapper Sam Harris, die meent dat het 'zelf' en het lichaam een illusie is. Jensen komt niet terug met een antwoord op een vraag, maar met nog meer vragen, zoals het hoort in de filosofie.

Portret van Stine Jensen. Beeld Frank Ruiter
Portret van Stine Jensen.Beeld Frank Ruiter

4. Radio doc: loslaten

NPO Radio 1, 21.00 uur

Interessante documentaire over Sharon, die op haar 22ste vanuit Suriname drugs smokkelt naar Nederland. Ze wordt gepakt op het vliegveld van Brazilië en krijgt een gevangenisstraf van zeventien jaar opgelegd. Om het drama compleet te maken is Sharon op dat moment drie maanden zwanger. Na een half jaar wordt haar zoontje geboren. De eerste maanden in haar cel brengt ze met haar zoontje door, daarna besluit ze afscheid van hem te nemen, uit angst dat hij anders naar een Braziliaans weeshuis moet.

Onverwachts komt Sharon veel eerder vrij, na minder dan twee jaar staat ze bij haar ouders op de stoep. Ze is klaar om de zorg voor haar zoontje weer op zich te nemen, maar dat stuit op weerstand. Haar ouders hebben zich ingesteld op het ouderschap en bovendien is het vertrouwen in hun dochter flink geschaad.

Journaliste Hester Otter volgde Sharon en haar ouders een jaar lang en maakte samen met radiomaker Annet Röst deze openhartige documentaire. Wat bracht Sharon ertoe drugs te smokkelen? En lukt het haar ouders ooit nog haar te vertrouwen?

5. Vpro Tegenlicht: Onderwijs

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

'Maak kennis met de leraar van de toekomst', introduceert een galmende stem het thema van deze Tegenlicht-uitzending. Waarom houden we vast aan onderwijssystemen zoals die in een ver verleden zijn bedacht? Waarom zitten er altijd zo'n dertig kinderen in de klas? Werkt onderwijs ook als je de groepen groter maakt? Of juist kleiner?

Tegenlicht bezoekt scholen waar ze de oude regels hebben laten varen. Zo is er basisschool De School in Zandvoort, waar ouders en kinderen met de onderwijzer overleggen wanneer ze op vakantie gaan en kinderen hun eigen dag kunnen indelen. Werkt dit? Wat vinden ouders en kinderen van deze methode?

Genoeg voer voor een goed gesprek en daarom organiseert Tegenlicht Meet Up's door heel het land. Op vpro.nl/tegenlicht kunt u kijken voor een Meet Up bij u in de buurt.

6. Good Ol' Freda

Zondag, Canvas, 21.25 uur

'Wie wil er nou een documentaire zien over een secretaresse', vroeg de 68-jarige secretaresse Freda Kelly zich hardop af in aanloop naar de première van documentaire Good Ol' Freda. Valse bescheidenheid natuurlijk, want ze weet dondersgoed waarom filmmaker Ryan White bij haar had aangebeld: Freda was immers niet zomaar een secretaresse, ze was de secretaresse van de Beatles.

Van begin (1962) tot eind (1973) was ze onder meer verantwoordelijk voor het draaiend houden van de fanclub en als een van de weinigen zag ze van dichtbij zowel de opkomst als ondergang van de band. Voor het eerst in vijftig jaar doet ze een boekje open over wat ze destijds heeft meegemaakt. Ringo, Paul en de nazaten van John en George waren zo lief toestemming te geven voor een soundtrack met vier Beatles-liedjes. 'Ze zijn me niet vergeten', aldus Freda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden