Drama

The Gospel of John

Jezus praat, de rest luistert

David Sneek

'Jezus was joods': de makers van de evangelieverfilming The Gospel of John hebben overduidelijk een les getrokken uit de controverses rond The Passion of the Christ, en ze dragen er zorg voor dat hun verfilming van het leven van Jezus Christus niet voor antisemitisch zal worden aangezien.

Hun versie begint met een tekst waarin niet alleen op de joodse afkomst van de verlosser wordt gewezen, maar er bovendien aan wordt herinnerd dat het evangelie van Johannes werd geschreven in een tijd van spanningen tussen de eerste Christenen en joodse autoriteiten.

Ook in andere opzichten verschilt de interpretatie van regisseur Philip Saville sterk van die van Mel Gibson. The Gospel of John richt zich niet alleen op de lijdensweg van Jezus, maar toont hem vooral tijdens de eerdere delen van zijn leven.

Daarin is hij een goedmoedige man die met uitgestrekte armen een blijde boodschap verkondigt en wonderen verricht. Deze Jezus lijkt zelfs enig gevoel voor ironie te hebben - hoofdrolspeler Henry Ian Cusick glimlacht soms met één mondhoek wanneer hij de kleingelovigen om zich heen aanschouwt.

De daden en woorden van Jezus volgen hier, zoals de titel aangeeft, precies het bijbelboek Johannes. En dat is het probleem van de film: het evangelie is geen dramatische tekst. Grotendeels is het een serie monologen vol herhalingen, waarin Jezus keer op keer vertelt wie hij is en waar hij voor staat. Door de letterlijkheid waarmee die woorden in The Gospel of John worden behandeld ontstaat een bijna drie uur durende monotonie. Hij praat, de anderen luisteren. 'Ik zou u nog zoveel moeten zeggen, maar dat zou nu te zwaar zijn' zegt Jezus tenslotte. Dat is geen overdrijving. Sterker nog: het is zo al veel te veel van het goede.

Johannes was geen sterk scenarioschrijver. Dat kan hem moeilijk worden verweten - de evangelist had andere intenties - maar de regisseur die zijn vertelling voor een filmscript aanzag wel.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden