The Good Fight bevat elegante verwijzingen naar ongeveer elke brandende kwestie

Mark Moorman

The good fight, seizoen 1 & 2
Drama
Een serie van Robert en Michelle King. Met Christine Baranski, Cush Jumbo, Rose Leslie, Delroy Lindo. Te zien op Videoland

null Beeld

Het zal u niet ontgaan zijn dat we diep in het tweede jaar van het presidentschap van Donald Trump zitten. Serietechnisch betekent het dat steeds meer Amerikaanse series de nieuwe realiteit weerspiegelen. Als u Homeland, seizoen 7 (NPO) volgt, dan ziet u dat er een diep pessimistisch beeld wordt geschetst van een verdeeld land, waar het wantrouwen tegen de overheid burgeroorlog-achtige trekken begint aan te nemen.

The good fight, een spin-off van de langlopende juridische serie The good wife, komt in de openingsscène van het eerste seizoen meteen ter zake. Advocate Diane Lockhart (de aristocratisch-vileine partner uit The good wife), prachtig gespeeld door Christine Baranski, zit naar de inauguratie van Donald Trump te kijken. Aan haar gezicht af te lezen stort haar wereld ineen; en ze weet niet half hoe. In de eerste aflevering wordt ze meegesleept in een financieel schandaal van Madoff-achtige proporties. Probleem: de mogelijke dader is een van haar beste vrienden, en Lockhart werkt samen met diens dochter Maia (Rose Leslie, ja, van Game of Thrones: ‘You know nothing, Jon Snow!’) een talentvolle juriste, die ook nog eens haar petekind is.

Een leven als rentenierende ex-advocaat komt opeens op losse schroeven te staan en ze moet aan de bak bij een nieuw kantoor. Laat dat nu een geheel Afro-Amerikaans kantoor zijn, gespecialiseerd in het verdedigen van slachtoffers van politiegeweld. Het echtpaar King is er buitengewoon handig in om zaken uit de actualiteit te vermengen met langlopende verhaallijnen waarbij samenzweringen en geheimen langzaam worden afgepeld. De zaken die we de revue zien passeren, hoe onwaarschijnlijk ook, bevatten elegante verwijzingen naar ongeveer elke brandende kwestie onder de zon, van politiegeweld naar hate speeches, van het intellectuele eigendom van een eicel tot aan de politieke voorkeuren van advocaten, aanklagers en rechters.

En verder zijn ze in het juridische genre onnavolgbaar in het vermengen van comedy en drama, waarbij de voortdurende excentrieke rechters (gastrollen van topacteurs) meestal de hoofdrol claimen.

The good fight was de eerste Amerikaanse serie die op de eigen streaming dienst van Amerikaanse zender CBS zat (CBS All Access). Dat betekent in de praktijk dat er flink gevloekt kan worden (het f-woord) en dat er minder de handrem op zit. De Kings weten wel wat ze met deze vrijheid moeten doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden