RecensieThe Farewell

The Farewell is een goedgehumeurd en fijngevoelig drama met een aanwezige milde melancholie ★★★★☆

Voor de Chinees-Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver Lulu Wang is het bovendien een persoonlijke film.

Pauline Kleijer
The Farewell. Beeld filmbeeld
The Farewell.Beeld filmbeeld

In het Westen denken mensen dat ze baas zijn over hun eigen leven. Dat het hun toebehoort. In het Oosten is het anders, legt een familielid van de Chinees-Amerikaanse Billie uit in The Farewell. Daar ben je deel van een groter geheel. Jouw leven, daar hebben heel wat mensen iets over te zeggen: ouders, tantes, ooms, grootouders, de maatschappij.

Voor Billie (gespeeld door Awkwafina, de artiestennaam van de New Yorkse rapper en actrice Nora Lum) is het behoorlijk wennen. Ze verhuisde toen ze klein was met haar ouders naar de Verenigde Staten en is een echte individualist. Wanneer ze naar China reist om haar familie te bezoeken, dienen de cultuurverschillen zich net zo rap aan als de lekkere hapjes die haar oma op tafel zet.

Dat begint al met de reden van het bezoek. Officieel is Billie te gast op het huwelijk van haar neef, maar die hele bruiloft is een dekmantel. Billies oma heeft kanker en heeft niet lang meer te leven. Iedereen weet ervan, behalve oma zelf, die naar Chinese traditie in het duister wordt gehouden. Om haar te beschermen, zeggen Billies ouders. Billie vindt het verschrikkelijk om tegen haar geliefde oma te moeten liegen. Volgens haar familie is dat haar plicht: ‘Je moet de schuld dragen die het liegen met zich meebrengt.’

The Farewell (‘gebaseerd op een echte leugen’, staat er op de begintitels) is voor de Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver Lulu Wang een persoonlijke film. Ze werd geboren in Beijing en vertrok op 6-jarige leeftijd naar Miami. Net als Billie moest ze definitief afscheid nemen van het China dat ze achterliet. Het land veranderde sindsdien zo snel, dat herinneringen nauwelijks nog te plaatsen zijn. Snelwegen en flats verdrongen de locaties van haar jeugd.

Een milde melancholie is voortdurend aanwezig in The Farewell, een goedgehumeurd en fijngevoelig drama dat recht doet aan ieder standpunt binnen Billies uitgebreide familie. Ze bedoelen het allemaal even goed: Billie met haar westerse blik, maar ook de generatie van haar ouders, die ervoor koos China te verlaten en zich daarom misschien wel extra vastklampt aan tradities. Stralend middelpunt is oma, zich lavend aan alle aandacht.

The Farewell had iets meer vaart mogen hebben, maar tegelijk is het knap hoe Wang soms even op de rem trapt, om met een paar extra details haar verhaal te versterken. Een integere, geestige film is het resultaat – met een mooie verrassing aan het einde.

The Farewell

Drama

★★★★☆

Regie Lulu Wang.

Met Awkwafina, Shuzhen Zhao, Tzi Ma, Diana Lin.

100 min., in 45 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden