The family, Home en De Marathon
Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een hernomen theaterfeuilleton tot een musical naar een film.
1. Theater: The family, deel 1
Door Theater Utrecht, 31 maart, 1 april. Deel 2 volgt begin april.
Regisseur Casper Vandeputte pakt bij Theater Utrecht met een aantal (gast)acteurs The Family op, de theaterserie van Lodewijk de Boer (1937-2004) uit het begin van de jaren 1970. The Family deed toen stof opwaaien: knalhard theater over een stel aso's in feuilletonvorm, het was nog niet vaak vertoond. Nu kijk je daar minder van op, maar dat staat een lekkere voorstelling niet in de weg, blijkt uit deel 1. Spel, muziek, licht en de vlotte regie, het komt mooi samen en maakt dat je veel zin krijgt in deel 2 (begin april). Ook de delen 3 en 4 volgen in rap tempo.
Karin Veraart
2. Film: Home
Regie Fien Troch.
De Belgische regisseur Troch koppelt het alledaagse leven van welvarende tieners - beetje blowen, beetje klooien met hun telefoons - moeiteloos aan een veel gruwelijker, gewelddadiger werkelijkheid. Al vanaf de eerste scènes is de film verontrustend. Het bijna vierkante vier-bij-driebeeldformaat, soms nog verder vernauwd tot een smartphonebeeld, geeft een claustrofobisch gevoel, en ook de muziekscore van Johnny Jewel veroorzaakt kippenvel.
Pauline Kleijer
3. Opera: Wozzeck
Door Nationale Opera & Ballet, Amsterdam, t/m 9 april.
Wozzeck, van de Weense vernieuwer Alban Berg (1885-1935), staat bekend als de eerste opera over de onderklasse. De titel(anti-)held wordt na een roemloze terugkeer uit het leger door iedereen vernederd. Regisseur Warlikoswki smoort Bergs meesterwerk niet in zijn eigen visie, maar laat ruimte voor interpretatie. En zelden hebben de zangers een dieper psychologisch inzicht in hun rollen getoond.
Persis Bekkering
4. Film: After the Storm
Regie Hirokazu Kore-eda
Voor het laatst heeft meestercineast Hirokazu Kore-eda een subtiel en bedrieglijk luchtig drama afgeleverd over de dynamiek van het (gebroken) gezin. Centraal staat veertiger Ryota, ooit een beloftevol schrijver, nu een gokverslaafde mislukkeling die nauwelijks weet hoe hij met zijn zoontje, ex en moeder moet omgaan. Toch houdt Kore-eda duidelijk van zijn hoofdpersoon, en wij met hem.
Kevin Toma
5. Fotografie: William Eggleston: Los Alamos
Foam, Amsterdam. T/m 7 juni.
In 1976 veroorzaakte de eerste grote solotentoonstelling van William Eggleston uit Memphis in het Museum of Modern Art in New York een schokgolf in de wereld van de fotografie. De banale kanten van het leven afgedrukt in de technieken van de commerciële kleurenfotografie. Eggleston was allang een legende toen de serie Los Alamos opdook, het verslag van klassieke roadtrips tussen 1966 en 1974, waarin hij de schoonheid van het triviale vastlegde.
Mark Moorman
Amerika in beeld
De twee fotografen William Eggleston en Alec Soth brengen vooral de zuidelijke Verenigde Staten minutieus in kaart. Twee grote exposities volgen het leven langs de Amerikaanse weg. Een fotografische roadmovie in verbijsterende kleuren en details.
6. Musical: De marathon
Tournee t/m 28 mei.
In deze musical (gebaseerd op de succesvolle film) met liedjes van Thomas Acda en David Middelhoff, worden vier dikke, ongedisciplineerde, drinkende automonteurs klaargestoomd om de marathon van Rotterdam te lopen en zo sponsorgeld bijeen te krijgen om hun garage van de ondergang te redden. Het sentiment druipt er vanaf, maar alles wordt met veel humor opgediend. Verdient het om ver buiten Rotterdam gezien te worden.
Patrick van den Hanenberg