Review

The Family brengt spel, licht, muziek en regie mooi samen

Knalhard theater over een stel aso's is niet meer zo schokkend als in de jaren zeventig, maar levert wel een lekkere voorstelling op. Spel, muziek licht en de vlotte regie komen mooi samen. Je krijgt veel zin in de vervolgdelen.

Karin Veraart
Repetitiebeeld van The Family. Beeld Julian Maiwald
Repetitiebeeld van The Family.Beeld Julian Maiwald

Ze heten Doc, Kil en Gina en met een oud, rood busje komen ze je leven binnenrijden. Hun vader is verdwenen, hun moeder al jaren dood, maar pas op, met z'n drieën vormen ze een hechte familie. Een wat buitenissige familie weliswaar, eentje van de behoorlijk heftige soort.

Regisseur Casper Vandeputte pakt bij Theater Utrecht met een aantal (gast-) acteurs The Family op, de theaterserie van Lodewijk de Boer (1937-2004) uit het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. The Family deed toen stof opwaaien: knalhard theater over een stel aso's in feuilletonvorm, het was nog niet vaak vertoond.

The Family

Theater
Deel 1, van Lodewijk de Boer door Theater Utrecht
Regie: Casper Vandeputte
18/3, Paardenkathedraal, Utrecht. Aldaar 24, 25, 31/3 en 1/4

Nu kijk je daar minder van op, maar dat staat een lekkere voorstelling niet in de weg, blijkt uit Deel 1, dat zaterdag in première ging. De Utrechtse Paardenkathedraal is kaal gemaakt. Het betonnen vloeroppervlak is aan de familie, die met veel geraas de boel in bezit neemt. Kil, bijvoorbeeld, heeft nogal wat ruimte nodig. Hij is beweeglijk, zenuwachtig, onvoorspelbaar. Sanne den Hartogh speelt hem geweldig: heel fysiek, een beetje eng, met soms overslaande stem. Elk moment vrees je dat Kil iets heel erg verkeerds gaat doen. En tegelijkertijd is-ie aandoenlijk.

Zijn broer Doc (Sadettin Kirmiziyüz) moet de verstandigste zijn, want van hun stomme zusje Gina (Isabelle Houdtzagers) valt ook niet veel te verwachten. Gedrieën hopen ze op een lening voor een bloemenzaakje, en ondertussen houden ze elkaar bezig: bange mensen met weinig vooruitzichten, die zich op soms ergerlijke, soms aandoenlijke wijze aan elkaar vastklampen. Als Doc serieus overweegt om eruit te breken, is de paniek groot. Spel, muziek, licht en de vlotte regie, het komt mooi samen en maakt dat je veel zin krijgt in Deel 2 (begin april). Ook 3 en 4 volgen in rap tempo.

Lees meer over The Family

Weer een schokgolf bij rauw en anarchistisch theaterfeestje? Onwaarschijnlijk
Regisseur Casper Vandeputte maakte een remake van de voorstelling The Family, een echte jarenzeventighit. Toen het eerste aso-stuk, nu ongepolijst onderbuiktheater. Lees meer over de achtergrond en het onstaan van de voorstelling (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden