RecensieThe Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier is gelaagd en boeiend, maar een duidelijke toon ontbreekt ★★★☆☆

De serie, die voortdurend teruggrijpt op de Marvel-historie, gaat nadrukkelijk ook over rassenongelijkheid.

Pauline Kleijer
Sam Wilson (Anthony Mackie) in The Falcon and The Winter Soldier. Beeld
Sam Wilson (Anthony Mackie) in The Falcon and The Winter Soldier.

‘Je kunt geen supermens zijn zonder suprematistische ideeën’, stelt Baron Zemo (Daniel Brühl) in een interessante discussie in de televisieserie The Falcon and the Winter Soldier. Het gesprek gaat over het serum dat Steve Rogers (alias Captain America) lang geleden kreeg ingespoten, waardoor hij een supersoldaat met bovenmenselijke krachten werd. Dat superserum speelt nog altijd een belangrijke rol in het Marvel Cinematic Universe (MCU), het immer vertakkende geheel aan superheldenfilms en -series dat zijn oorsprong vindt in Marvel-strips.

The Falcon and the Winter Soldier, te zien op Disney Plus, is de laatste toevoeging aan het Marvel-universum. Net als de recente serie WandaVision speelt het verhaal zich af na de gebeurtenissen uit Avengers: Endgame, de film uit 2019 waarmee de Marvel-studio een voorlopig eind breide aan 22 superheldenfilms. (Volgens Marvel werden daarmee drie fasen van het MCU afgerond, we bevinden ons dus inmiddels in fase 4).

Anders dan het originele WandaVision, dat goed op zichzelf kon staan, grijpt de nieuwe serie voortdurend terug op de Marvel-historie. Dat is leuk voor de fans, die de verwijzingen begrijpen en veel oude bekenden terugzien. Voor niet-ingewijden moet The Falcon and the Winter Soldier behoorlijk vreemd zijn, al vallen de belangrijkste verwikkelingen wel bij elkaar te puzzelen.

Op de achtergrond speelt de ‘Blip’ een grote rol: nadat superschurk Thanos in Avengers: Infinity War de helft van het universum had vernietigd, keerden alle slachtoffers aan het eind van Endgame weer terug. Fijn natuurlijk, maar het leidde tot een enorme chaos. Ga maar na: als de halve wereldbevolking verdwijnt, ontstaan gigantische arbeidstekorten. Vrije migratie leek de oplossing, tot iedereen ineens weer terugkwam.

The Falcon and the Winter Soldier

Fantasy (6 delen)

★★★☆☆

Regie Kari Skogland.

Met Anthony Mackie, Sebastian Stan, Wyatt Russell, Daniel Brühl, Erin Kellyman.

Te zien op Disney Plus.

De serieuze manier waarop The Falcon and the Winter Soldier omgaat met de gevolgen van de Blip is precies wat het Marvel-universum bijzonder maakt. De verhalen zijn pure fantasy, en toch is de werkelijkheid nooit ver weg. Een goed voorbeeld is de huiselijke situatie van Sam Wilson (Anthony Mackie), die als de gevleugelde Falcon de wereld heeft helpen redden, maar er niet in slaagt een hypotheek te regelen voor zijn zus. Superhelden blijken niet automatisch een goed inkomen te krijgen.

The Falcon and the Winter Soldier gaat nadrukkelijk ook over rassenongelijkheid, geïnspireerd door stripauteurs als Robert Morales (die als eerste een Zwarte Captain America introduceerde in de Marvel-strips) en Ta-Nehisi Coates. En dan is er nog de discussie over goed en kwaad, die in alle Marvel-verhalen speelt, maar centraal staat in deze serie. Zijn de Flag-Smashers, die de grenzen open willen houden, wel echt de slechteriken in het verhaal? Of is dat de nieuwe Captain America, aangesteld door de Amerikaanse regering?

Genoeg stof voor een gelaagde, boeiende serie, maar met nog twee afleveringen te gaan is The Falcon and the Winter Soldier wel erg wisselvallig. Een duidelijke toon ontbreekt. Sebastian Stan (in zijn achtste optreden in een Marvel-productie) is uitstekend als de sombere Winter Soldier, maar om hem heen lijken veel acteurs te twijfelen: spelen ze in een komedie, een actieserie of een serieus drama? The Falcon and the Winter Soldier is van alles wat, en daardoor vooral rommelig. Geen superserie dus, maar een wonder valt nooit uit te sluiten: misschien valt in de slotafleveringen alles op zijn plek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden