The Disaster Artist, Humor in de Gouden Eeuw en Molly's Game

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een wonderlijke film van James Franco tot de groeipijn van Rundfunk.

Broers Dave en James Franco in The Disaster Artist Beeld
Broers Dave en James Franco in The Disaster ArtistBeeld

1. Film - The Disaster Artist

Regie James Franco.

The Disaster Artist gaat over de wonderlijke productieperiode van de rampfilm The Room en over de eveneens wonderlijke vriendschap tussen regisseur Tommy Wiseau en de jonge acteur Greg Sesteros. Voor wie niet weet dat het om een waargebeurde geschiedenis gaat, moet de komedie van James Franco volslagen belachelijk lijken; zo vreemd als The Disaster Artist verzin je het niet. Wiseau, gespeeld door Franco zelf, is een ambitieuze narcist die zich niets aantrekt van goede raad en de ene verkeerde beslissing na de andere neemt.

The Disaster Artist drijft gelukkig niet op leedvermaak; de film gaat over oprechte vriendschap en laat zien dat naïviteit en onkunde soms toch tot succes leiden.

2. Beeldende kunst - De kunst van het lachen - Humor in de Gouden Eeuw

Frans Hals Museum, Haarlem, t/m 18 maart.

De kunst van het lachen werpt een wijd net uit. Er zijn komische types: narren, waardinnen en vrolijke drinkers; er zijn boertige taferelen en er is satire met vermenselijkte dieren als rechtsprekende olifanten en boekhoudende uilen. De expositie beschikt over een baaierd aan sterke bruiklenen, een mooi uitgevoerde catalogus met intelligente essays en lezenswaardige lemma's.

Stefan Kuiper

3. Dans - Scala door Scapino Ballet Rotterdam & Combattimento

Tournee t/m 25 maart.

Met het theatrale Scala maakt Ed Wubbe een duistere versie van de eerdere, bejubelde baroksensatie Pearl. Scala is een theatraal en muzikaal dansspel over machtsrelaties in een decadente cultuur. De leden van Combattimento maken ereen vurig feestje van. De Scapino-dansers geven hun personages een stevig karakter mee.

Annette Embrechts

4. Theater - Noir

Door Nineties Productions. Tournee t/m 1 februari.

Er komt een moment dat robots niet meer van echte mensen te onderscheiden zijn. Op dat moment (2047 kennelijk) begint Noir, een satirische sciencefictionrevue van Nineties Productions. In een reeks niet al te samenhangende scènes, liedjes en personages krijgen we een beeld van hoe het eraan toegaat in een wereld waarin computers, robots en kunstmatige intelligentie zijn doorgedrongen tot in elke vezel van de mensheid. Noir is een smakelijke scifi-revue en tegelijk een hypersatire op de huidige, verwarrende tijd.

Vincent Kouters

5. Film - Molly's Game

Regie Aaron Sorkin.

Molly Bloom (Jessica Chastain) is een doorzetter, zo leert de lichtvoetig vertelde openingssequentie van Molly's Game, het sprankelende regiedebuut van meesterscenarist Aaron Sorki. Molly's Game is een waar gebeurd verhaal gebaseerd op Blooms memoires over haar bliksemcarrière als organisator van (niet altijd even legale) pokerwedstrijden. Qua insteek en energie doet de film denken aan The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese: jachtig tempo, anekdotische vertelstructuur en een hoofdpersonage dat de grenzen van de wet verkent, oprekt en uiteindelijk overschrijdt.

Berend Jan Bockting

6. Cabaret - Wachstumsschmerzen door Rundfunk

Tournee t/m 30 maart.

Onschuldige situatie + schokkende wending = bulderlach. Dat lijkt in het kort de formule waar veel van de sketches van Rundfunk, het cabaretduo van Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde, op drijven. Hun sprankelende debuutvoorstelling Wachstumsschmerzen ('groeipijn') is een pijlsnelle verzameling grove, hilarische scènes en barst bijna uit elkaar van de sterke vondsten. Van Kalmthout en Van de Velde weten het aloude genre van de sketchvoorstelling een frisse, eigentijdse draai te geven.

Joris Henquet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden