Review

The Definition of Now kabbelt een eind weg

Choreograaf Jasper van Luijk geeft met The Definition of Now slechts een kabbelend antwoord op de fascinerende solo Yonder. De danssolo wordt door techniek gedomineerd. Pianoklanken versterken het wegebbende karakter.

Annette Embrechts
null Beeld Menno van der Meulen
Beeld Menno van der Meulen

De jonge choreograaf Jasper van Luijk (29) praat meestal over 'lichamen' in plaats van 'dansers'. Zijn werk bestaat eerder uit bewegende sculpturen te midden van zéér aanwezige techniek, dan uit energieke bewegingsreeksen waarin dansers kunnen schitteren. In zijn succesvolle solo Yonder, vorig seizoen gemaakt bij Generale Oost, kwam de naakte danser Jefta Tanate spier voor spier in beweging. Hij zwierde zelf aan lampen, waardoor de bewegende lichtbundels bepaalden welk deel van zijn lichaam was te zien. Die fascinerende solo krijgt nu een antwoord in The Definition of Now, wederom met Tanate als 'bewegend lichaam'.

The Definition of Now, dans.
Jasper van Luijk/Generale Oost.
6/10, Korzo Theater.
Tournee.

Hij trekt dit keer niet zelf aan de touwtjes van het licht. Twee ontwerpers van soundscape en lichtshow staan nadrukkelijk op het podium. Het felle licht trekt messcherpe vlakken in de donkere zaal. Wolken rook en lichtvlakken veroorzaken bedwelmende mengsels van licht, donker en grijs.

Daarom is het spijtig dat Tanate zo'n mager bewegingsmateriaal van Van Luijk krijgt: eenvoudig acrobatisch grondwerk, een paar beenzwaaien uit gevechtstechnieken en wat golfslagjes in lijf en ledematen. Pas wanneer de laserbundel de zaal horizontaal doormidden klieft, ontstaat een grappig effect van handen en benen die uit een zee van rook tevoorschijn komen.

Zelfs het onderlijf van de toeschouwer verdwijnt in het donker. Maar vervolgens verzinkt de driehoeksverhouding tussen licht, lichaam en soundscape weer in een kabbelende studie rond dominante techniek. Ook de esoterisch uitgerekte pianoklanken versterken het wegebbende karakter van The Definition of Now. Toch kan het optreden worden gered, met sterker bewegingsmateriaal en wanneer het wordt gepresenteerd als double bill: Yonder en The Definition of Now op één avond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden