PodcastrecensieThe Daily

The Daily kan gerust melden dat ze op zoek zijn geweest naar alle kiezers ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: The Daily.

Mark Moorman
null Beeld

Dit stukje wordt op dinsdagochtend geschreven. U weet als lezer al meer dan de schrijver van dit stuk. Over de mogelijke lockdown bijvoorbeeld. Of, om nog maar iets te noemen, over de Amerikaanse verkiezingen van dinsdag 3 november, die vermoedelijk op woensdagmorgen 4 november nog steeds voor verwarring zullen zorgen. Zie ook de voorpaginakop van de Volkskrant een dag vantevoren: ‘Biden, Trump of chaos?’

Dus luisteren veel (miljoenen) mensen naar The Daily, de dagelijkse podcast van The New York Times, en die zullen dat zeker weer na 4 november doen. Het programma, sinds de eerste aflevering van januari 2017 gepresenteerd door journalist Michael Barbaro, zal op de verkiezingsdag een vier uur durende live-uitzending verzorgen, waarbij hij contact heeft met de correspondenten in alle hoeken van het land. De podcast is klaar voor het historische moment, zeg maar, welke versie van de geschiedenis hier ook geschreven gaat worden.

De afgelopen weken namen ze een aanloop naar 3 november, met afleveringen over de beloften van Donald Trump, de plannen van Joe Biden, de rol van sociale media in de verkiezingen, de geschiedenis van dat merkwaardige Electoral College en een terugblik op de laatste keer dat de verkiezingen vastliepen (Bush/Gore in 2000). En in een aantal afleveringen onder de verzamelnaam The Field praten verslaggevers overal met groepen kiezers, van latino’s in Arizona tot aan hoogbejaarden in Florida, van mensen die zich alvast bewapenen voor een tweede burgeroorlog tot aan mensen die hopen dat deze week een nieuw tijdperk, in goede zin, aanbreekt. Wat de uitslag ook zal zijn, The Daily kan gerust melden dat ze op zoek zijn geweest naar alle kiezers.

Een dag voor de verkiezing sprak Barbaro met Alexander Burns, een van de politieke journalisten van The New York Times met wie hij eerder de presidentiële debatten analyseerde. Het is een man die droge humor paart aan een fijn analytisch vermogen. In de aflevering A Viewer’s Guide to Election Night worden geen voorspellingen gedaan, maar worden de verschillende scenario‘s voor de loop van de verkiezingsnacht doorgenomen. Inclusief een aantal hoogst onwaarschijnlijke, zoals een gelijkspel. Burns ontvouwt ze rustig, als een dokter die alle tijd voor zijn ongeruste patiënt neemt. ‘Ik ben er toch wat geruster op’, zegt Barbaro na afloop van het gesprek.

The Daily: A Viewer’s Guide to Election Night

Journalistiek

★★★★☆

Een productie van The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden