RecensiePodcast The Cut on Tuesday

The Cut on Tuesdays klinkt als een gesprek dat je met je meest gevatte vrienden zou hebben ★★★★★

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Deze week: The Cut on Tuesdays.

Anna van Leeuwen
null Beeld
Beeld

In oktober 2018 werd de podcast The Cut on Tuesdays aangekondigd. ‘De ongemakkelijke waarheden van vrouwenlevens’ zouden erin voorkomen en ook ‘hoe wij met elkaar praten als het ons niet uitmaakt wat de rest denkt’. ‘Wij’ betekent in dit geval: een deel van de redactie van New York Magazine.

En niet zomaar een deel. The Cut begon in 2008 als het modeblog van New York, maar veranderde in een website over vrouwenzaken. Zaken die niet onopgemerkt bleven. Zoals dit veelbesproken verhaal van de samensteller van de beruchte lijst van ‘shitty media men’. En in juni verscheen online bij The Cut het artikel van schrijver E. Jean Carroll over hoe Donald Trump haar verkrachtte in een kleedhokje.

The Cut on Tuesdays wordt door diezelfde redactie gemaakt en is grappig, schaamteloos, slim, verrassend en soms hartverscheurend. Het zijn onwaarschijnlijke reportages en interviews, gemengd met de allerbeste gesprekken die je met je meest gevatte vrienden zou kunnen hebben. Elke aflevering pakt een onderwerp aan en dat kan van alles zijn: drugs, huiselijk geweld, oestrogeen, schaamhaar, werk, immigratie en abortus.

In de aflevering ‘How To Do An Abortion’ is de beschrijving van een illegale abortus zo openhartig – en dus gruwelijk – dat ik van de fiets ben gestapt, omdat ik dacht dat ik zou flauwvallen. De makers van deze podcast weten zulke zeldzaam openhartige verhalen ook los te peuren bij bekende vrouwen. In dezelfde aflevering vertelt activist en actrice Cynthia Nixon (Miranda uit Sex and the City) over de abortus die haar moeder onderging.

The Cut heeft bovendien een telefonische hotline waar je per thema kunt inbellen. Luisteraars spraken hier bijvoorbeeld berichten in over hun vroegste herinnering aan seksuele opwinding (Atreyu in de film The Neverending Story maakte heel wat los), over hoe ze hun schaamhaar verzorgen (met schaamhaarolie onder andere) of hun excuses aanbieden (‘sorry van dat knietje toen je wilde schuifelen’).

De geoefende redactie van The Cut weet hoe je een verhaal moet opbouwen, blijkt elke aflevering. En redacteur Molly Fischer, die geen ervaring had met presenteren, is helemaal in haar element en heerlijk om naar te luisteren. Dat komt door haar schooltheaterervaring, vermoedt ze. Vorig jaar noemde The New York Times de podcast, die toen pas krap twee maanden oud was, al een van de beste van 2018 . Ook van 2019, wat mij betreft.

The Cut on Tuesdays

Gimlet Media

★★★★★

Elke dinsdag een nieuwe aflevering

Luister via Gimlet Media, Apple Podcasts en Spotify.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden