NieuwsWijnberg en Pfauth

The Correspondent sluit tot verbazing van donateurs het kantoor in New York

Ze zouden het nieuws ‘unbreaken’ in Amerika, maar gaan dat, zo blijkt nu, wel vanuit Nederland doen. Deze week kondigde The Correspondent aan dat het hoofdkantoor van de internationale, Engelstalige editie niet in New York, waarvandaan tot nu toe campagne werd gevoerd, maar in Amsterdam wordt gevestigd.

Haro Kraak
De Correspondent-medeoprichter Ernst-Jan Pfauth verbleef in New York om de Engelstalige variant The Correspondent te promoten.  Beeld Daniel Rosenthal
De Correspondent-medeoprichter Ernst-Jan Pfauth verbleef in New York om de Engelstalige variant The Correspondent te promoten.Beeld Daniel Rosenthal

Journalisten en leden die bijdroegen aan de via crowdfunding opgehaalde 2,5 miljoen dollar reageren teleurgesteld en verbaasd op het nieuws. ‘Misschien hebben ik en anderen aannames gemaakt’, twittert mediaverslaggever Scott Nover van The Atlantic, ‘maar op z’n minst een deel van de gebezigde taal deed voorkomen dat wat beloofd is nu niet wordt nagekomen.’

‘Als iemand die bijdroeg aan het promoten van The Correspondent, moet ik zeggen: ik voel me bedrogen’, twittert columnist Lux Alptraum. ‘Ik heb geen intentie om mijn geld terug te vragen’, schrijft media-ondernemer Vivian Schiller, ‘maar zonder twijfel is dit een enorme omslag.’

Oprichter Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth, die het afgelopen jaar in New York woonden, zeggen in reactie op de kritiek dat het nooit zeker was dat The Correspondent een Amerikaans hoofdkantoor zou hebben en dat de boodschap vanaf het begin was dat het een internationaal platform zou zijn, met verslaggevers overal ter wereld.

Geen redactiechef in New York

Toch werd de indruk bij veel mensen gewekt, onder meer door de vele beroemde Amerikaanse ambassadeurs, dat het vooral een expansie naar Amerika betrof. Ook werden er sollicitatiegesprekken gevoerd voor een redactiechef in New York, een functie die er uiteindelijk niet komt. Er zullen wel journalisten in de VS worden aangenomen.

In de media werd de suggestie dat er een Amerikaanse redactie werd opgetuigd niet of nauwelijks gecorrigeerd, bijvoorbeeld in het interview dat Wijnberg had met Brian Stelter op CNN. Wel sprak Wijnberg consequent van een globaal platform. Wijnberg betreurt nu dat er verwarring is ontstaan, zegt hij in een interview met Nieman Lab. Op de vraag of leden hun geld kunnen terugkrijgen, kan hij geen antwoord geven.

Meerdere redenen gaven de doorslag om toch vanuit Amsterdam te opereren, schrijft Pfauth. ‘We willen voortbouwen op de fundering die we de afgelopen zes jaar al hebben gelegd.’ Ook is het de bedoeling dat er één bedrijfscultuur ontstaat. Bovendien: ‘Amsterdam is een geweldige plek om te leven en werken.’ Niet in de laatste plaats omdat de kosten lager zijn dan in andere wereldsteden.

130 landen

Wat volgens Wijnberg ook meespeelt is dat maar zo’n 40 procent van de nieuwe leden uit Amerika komt. Er komt verder een even groot deel uit Nederland en de rest komt uit de hele wereld, 130 landen in totaal.

dona

Hoe De Correspondent The Correspondent werd

In Amerika volgden en spraken Michael Persson en Anne van Driel oprichter Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth tijdens hun campagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden